Politički planovi na sjeveru Mitrovice

Srbi sa severa Kosova, posle završetka lokalnih izbora, prvi put su dobili predstavnike koje zvanično priznaju i Priština i međunarodna zajednica. Politika koju su do sada vodili, kažu, neće se menjati i biće usklađena sa zvaničnim Beogradom, izveštava iz Mitrovice reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Jednomesečni izborni proces na severu Kosova završen je, ali znaci izbora ostaju u severnoj Mitrovici. Gradom i dalje dominiraju izborni plakati, a pobednicima je ostalo da izvagaju šta će dalje.

Danijela Vujičić, nosilac liste Građanska inicijativa “Srpska”, kaže: “Državna politika je nešto što je broj jedan. Mi ćemo, naravno, u dogovoru sa našom Vladom i politikom u Beogradu, videti kako ćemo dalje. Činjenica je da su ovo bili izbori po kosovskim zakonima, da se radilo o izborima koje nije raspisao Beograd, nego Priština, i to je potpuno novo stanje.”

Moguće koalicije

Oliver Ivanović dan posle izbora analizira rezultate. Od Kristimira Pantića izgubio je za tek nekoliko stotina glasova. Ipak, više veruje u to da će sa njim napraviti koaliciju nego da će se Pantić dogovoriti o savezu sa Albancima.

“Drugi deo grada je nešto što je odvojeno od nas, ne samo geografski i rekom, nego je veliko nepoverenje između Srba i Albanaca. Uglavnom, najveća prepreka da se ta komunikacija ostvari frekventnije i na bolji način. Sigurno je da će do komunikacije doći, a ta komunikacija mora da bude zasnovana na zajedničkom interesu.”, rekao je Ivanović.

Posle potvrde rezultata, u zgradu lokalne opštine useliće se Krstimir Pantić. Prema zakonu, za zamenika će morati da izabere predstavnika nacionalne manjine. S obzirom na to da u severnoj Mitrovici živi oko 1.500 Albanaca, njihovi su predstavnici bez sumnje oni koji bi to mogli da budu.

Ostaju barikade

Adem Mripa, predstavnik Albanaca u severnoj Mitrovici, kaže: “Ako mislimo zajedno da živimo, na severu Mitrovice treba da bude i predstavnik Albanaca, koji će zajedno raditi u interesu svih nas. Ovde ne žive samo Srbi, tu su i Albanci, Bošnjaci, Turci…”

Novi organi uprave u severnoj Mitrovici, koje će prvi put priznati zvanična Priština, trebalo bi da budu konstituisani do kraja meseca.

“Protekli izborni proces mnogi vide kao korak napred u smirivanju tenzija između Srba i Albanaca na Kosovu. Ipak, podele i dalje ostaju. Iako će ovde, u lokalnoj skupštini, sedeti i Srbi i Albanci, u Mitrovici ostaje most sa barikadama koji deli grad na severni – srpski i južni – albanski”, izveštava Subotić.

Izvor: Al Jazeera