Političke tenzije u Sandžaku uoči izbora

Uoči izbora u Srbiji pojačane su političke tenzije u Sandžaku, neformalnoj regiji na jugozapadu zemlje koju naseljava najveći dio bošnjačke nacionalne manjine.

Bošnjačka nacionalna manjina u Srbiji čini blizu dva posto stanovništva, javlja Emir Skenderagić, novinar Al Jazeere.

Veliko rivalstvo Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina – koje se reflektiralo i na njihove pristalice – nije jedino, nakon što se politički angažirao i donedavni muftija Zukorlić, kao nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.

Građani kažu da, umjesto o jedinstvu, političari brinu o ličnim interesima.

U Stranci demokratske akcije kažu da su nudili koaliciju svima koji se bave bošnjačkim ili regionalnim sandžačkim pitanjem. Spremni su sarađivati s onima koji prihvate njihove ciljeve.

“To je reforma političkog sistema Srbije i uspostavljanje srednjeg nivoa vlasti za Sandžak. Dva, izrada akcionog plana za manjine. Insistiranje na usvajanju rezolucije o Srebrenici u Skupštini Srbije i regionalni i ravnomjerni razvoj nedovoljno razvijenih regija u Srbiji”, kazao je Ugljanin.

Nosilac liste BDZ-a kaže da je on prvi ponudio predizbornu koaliciju. Tvrdi da su pregovori zaustavljeni, jer SDA nije prihvatila prijedlog o jedinstvu Islamske zajednice.

Zukorlić je rekao: “Suština našeg programa jeste, dakle, princip pomirenja kao nezaobilazan put do stabilizacije ovoga prostora. Mi polazimo od pomirenja od unutarbošnjačkog, unutarsandžačkog pomirenja, ali isto tako smatramo da je to najdeficitarnija ideja i na nivou Balkana”.

Planovi SDP-a

Lider SDP-a ne očekuje saradnju sa SDA-om i BDZ-om jer, kako kaže, njegova stranka nije lokalna. Ići će u koaliciju s partnerima na državnom nivou, odnosno Srpskom naprednom strankom.

“Dakle, moramo da se okrenemo realnom životu. Ne mitovima, ne lažnim bajkama i pričama, moramo da rješavamo probleme ovih ljudi s kojima se suočavaju”, kazao je Ljajić.

Kampanju u Sandžaku karakteriziraju i zahtjevi za decentralizacijom ove regije, odnosno manjim utjecajem iz Novog Pazara.

U Sandžačkom odboru za zaštitu ljudskih prava kažu da je opet prisutna manipulacija vjerskim osjećanjima, zatim nacionalnim traumama iz prošlosti, te da lokalni mediji izvještavaju u skladu s političkim mentorstvom.

Predsjednica Odbora Semiha Kačar je rekla: “Građani uoči svakih izbora, pa i ovih, izlaze na biračko mjesto sa veoma malo informacija o programskim ponudama, koje nude stranke na lokalu. Suština je i društveno-političkih i kulturnih svih sadržaja, samo koji će lider pobijediti”.

U takvoj situaciji realni problemi padaju u drugi plan. Uprkos pozivima na jedinstvo, broj stranaka sa sandžačkim predznakom sada je 11.

Izvor: Al Jazeera