Politička manipulacija Dodika bez posljedica po Oružane snage BiH

Oružane snage BiH osnovane su 2006. godine (EPA)

Zamislite situaciju u kojoj se vrhovni komandant vojske obračunava sa svojim oružanim snagama, naziva ih greškom i nagovara na kršenje zakona. To se možda jedino dešava u Bosni i Hercegovini, gdje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, i jedan od vrhovnih komandanata Oružanih snaga BiH, ponovo uspio svojim komentarima izazvati reakcije domaćih političara, međunarodne zajednice, ali i krivičnu prijavu drugog člana Predsjedništva BiH.

Međutim, i ovaj put, smatraju vojni i politički analitičari s kojima smo razgovarali, radi se o još jednoj vještoj političkoj manipulaciji političara, koji najvjerovatnije neće snositi nikakve posljedice, niti će na kraju konkretno naštetiti Oružanim snagama BiH.

“To je već kontinuirana praksa Milorada Dodika sa ciljem slabljenja društva odnosno države BiH i njenih elemenata, a jedan od važnih subjekata koje čine državu su i oružane snage. Otkako je konstituirana dejtonska BiH vođena je žestoka borba da imamo jedinstvenu valutu, carinu, graničnu službu, oružane snage… Osim toga, tu je i stvaranje prepreke da se pristpupi NATO paktu”, kaže vojni analitičar Berko Zečević.

Međutim, dodaje, posljednjih mjeseci Dodikovi “ekcesi” su sve češći, te svakih nekoliko dana dešava se neki novi istup koji ima zadatak da stvori određenu klimu.

“To je sve vezano za situaciju između Srbije i Kosova, stvaranje nekih preduvjeta da se vidi do kojeg stepena se može vršiti pritisak unutar BiH i pritisak prema državama koje su garant Dejtonskog sporazuma, da se u nekom momentu dođe do takve klime da, ako dođe do incidenta na Kosovu, da se može stvoriti incident i u BiH. Dakle, stvarati sve više problema dok to ne postane uobičajena stvar u BiH”, objašnjava Zečević.

Ipak, prema njegovim riječima, nikada se ranije nije dešavalo da član Predsjedništva BiH na ovaj način govori o Oružanim snagama. Dodaje da su članovi redovno imali različita mišljenja, ali su bili svjesni da je BiH država i da je oni predstavljaju u okviru Ustava.

“Dolaskom Dodika u Predsjedništvo BiH stvorene su pretpostavke da on dovodi u sumnju sve, samu poziciju koju obnaša, što je raritet u svjetskim tokovima, da čovjek koji predsijedava državom pokušava da razara tu državu i da sve radi da smanji autoritet te države.”

‘Model ponašanja Dodika’

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, podnio je u srijedu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Dodika zbog njegovih izjava na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

Između ostalog, Dodik je tada rekao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine jedinice bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, “jer je to njihov dan”. Kazao je i da je protiv osnivanja vojne akademije u BiH te da bi se vojnici trebali obučavati na akademijama u Srbiji.

“Dodik ima pravo da priča šta god hoće, to je politika, ali onoga trenutka kada to što on priča krene da se realizuje, onda se postavlja pitanje imamo li pravnu državu ili nemamo, hoće li neko reagovati na kršenje zakona, ili neće. Trenutno, osim nedostatka patriotizma i elementarne nekulture, ne vidim problem. On govori o kršenju zakona, ali ne krši ništa”, kaže politički analitičar Srđan Puhalo.

On smatra da prijavom Komšić ništa neće postići, jer, objašnjava, Dodik nije ništa naredio ili uradio konkretno da se može krivično goniti.

“Onog trenutka kada njega vojnici poslušaju, prije svega oni moraju da snose odgovornost, ako je to kršenje zakona, pa onda Dodik ako se utvrdi i njegova odgovornost. Ovo je još jedna ping-pong politika. Sjetite se zastave u Predsjedništvu BiH – to sve služi za stvaranje klime nemogućnosti funkcionisanja ove države u kojoj će jedan narod ili bilo koji narod smatrati sebe toliko ugroženim da nema šta da traži u ovoj državi. To što Dodik radi je ustvari vrlo majstorski, on je došao u tu poziciju da je on uvijek nekako pobjednik. Sad je Komšić podnio prijavu, pa će Srbi da hvale Dodika. Ako se ne reaguje, oni iz FBiH su ljuti što niko nije reagovao. Ali, na šta reagovati? To je taj model cijelo vrijeme.”

‘Vraćanje stvari unazad’

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin također je bio na obilježavanju Dana Trećeg pješadijskog puka, gdje je kazao kako “Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod”.

Zečević smatra da se zapravo radi o konceptu slijevanja problema iz Srbije u BiH, te da Vulin govori ono što predsjednik Srbije Vučić ne želi javno da kaže.

“Kada Vučić uputi jednu poruku koja je nekog miroljubivog karaktera, već dan-dva poslije toga Vulin, koji je predsjednik jedne minorne političke partije, koja je saveznik Vučićeve partije, uputi neku izjavu koja je problem ne samo za BiH nego i za region u cjelini, jer on veoma rado daje izjave i prema Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.”

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Srbije, kaže da Dodik “vraća stvari unazad”, ali da to neće imati direktne posljedice, jer neće uticati na promjene koje su nastale spajanjem vojski u jedinstvenu vojnu organizaciju 2006. godine.

“I pre ne baš toliko mnogo godina moglo se čuti da je teško zamisliti da su te vojske međusobno ratovale i onda su ih tek tako povezali. Amerikanci su imali iskustvo građanskog rata, pa su od toga prošle tri, četiri biološke generacije dok nisu mogli da prave mešovite jedinice Severa i Juga, i to u drugačijim političkim i nacionalim okolonostima nego kod nas. Sa te strane, kada se pogleda projekat stvaranja Oružanih snaga BiH, on je prošao poprilično elegantno.”

Politička vještina podizanja tenzija

S obzirom da je to bio uslov i za napredovanje ka NATO-u, put kojeg Dodik ne podržava, ovdje se radi o čistoj politici, ističe Radić.

“Iskreno, ovaj postupak i drugi postupci Dodika pokazuju popriličnu političku veštinu da podigne tenziju, da stvori sliku svršenog čina a onda se pokaže da su to pre svega propagandni potezi.”

Međutim, za Zečevića izjave Dodika i drugih političara koji spominju vojsku i rat zvuče nevjerovatno.

“Ako pogledate detaljnije, svi trenutni rukovodici ključnih političkih partija u ratu nisu bili u oružanim formacijama tri strane. Oni su ili bili u pozadini ili jednostavno nisu bili uključeni u ratne sukobe. Osobe koje trenutno vode BiH svojim izjavama stvaraju pretpostavku da ljudi koji trebaju da žive, brinu o svojim porodicama, budu primorani u nekom momentu da se sukobe.”

Izvor: Al Jazeera