Politička ili sportska odluka: Stop za fudbal u Bosni i Hercegovini

Titula prvaka BiH je odlukom Saveza dodijeljena Sarajevu, dok je Željezničar završio na drugom mjestu (www.fkzeljeznicar.ba)

I dok se fudbalski savezi i klubovi u zemljama regije pripremaju da se vrate na terene i završe započeto u sezoni 2019/20, u Bosni i Hercegovini nastavka neće biti, dok će trofej državnog prvaka završiti u prostorijama Fudbalskog kluba Sarajevo. Ovu odluku u ponedjeljak navečer je, na prijedlog Takmičarske komisije, donio Izvršni odbor Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, čime je stavio tačku na nade navijača da će, makar i bez ulaska na tribine, moći ispratiti voljeni tim do kraja sezone.

Osnovni temelj za donošenje odluke prilično je jasan, pošto nadležni organi bh. entiteta Republika Srpska, pozivajući se na epidemiološku situaciju, nisu dali dozvolu za održavanje sportskih takmičenja do 1. jula, uprkos činjenici da će se lopta zakotrljati u svim zemljama regije, čak i onim koje su pretrpjele mnogo veću štetu od korona virusa od Bosne i Hercegovine. A da se ne spominju Italija ili Španija, zemlje koje žrtve korona virusa broje u desecima hiljada.

Čvrst stav bh. entiteta RS-a

Odgovorni iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine tvrde da poslije 1. jula nema dovoljno termina za odigravanje preostalih utakmica, kako bi se do 2. augusta Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA) prijavili timovi za evropska takmičenja u sljedećoj sezoni. No, upućeni tvrde da se moglo pronaći neko drugo rješenje.

Trebaju li klubovi uopšte dobiti pomoć?

Bakir Tiro je stava da su svi ostali izgovori za prekid prvenstva ‘bacanje prašine u oči i igranje interligencijom ljudi’.

‘Neki kažu i da klubovi nisu imali novca da završe sezonu. Ako je tako, hoće li imati novca da počnu narednu sezonu za nepuna dva mjeseca, kada do tada neće biti aktivnosti i značajnijih prihoda u odnosu na rashode? Trebaju li klubovi uopšte dobiti novac iz prve tranše UEFA-ine pomoći, pošto nisu ispunili namjenu za koju namijenjen novac, a to je nastavak sezone? Nije dobro se da interesne grupe određenih politika u Bosni i Hercegovini miješaju u fudbal, rad Saveza i samo odvijanje takmičenja. Ako se to nastavi, moglo bi nam se ubrzo obiti o glavu, možda i nekom novom suspenzijom od UEFA-e i FIFA-e [Svjetske fudbalske asocijacije]’, kaže Tiro.

Jedni kažu da se mogao odigrati dio nastavka sezone, kako bi svi klubovi pošteno dobili mogućnost da promijene situaciju na tabeli. Drugi tvrde da se moglo i poništiti, pa da ne bude niti prvaka, niti klubova koje će epidemija korona virusa izbaciti iz Premijer lige, kao što se desilo u pojedinim košarkaškim takmičenjima regije. Treći kažu da se, ako ništa drugo, mogla odigrati makar završnica Kupa Bosne i Hercegovine. No, desiti se neće ništa od toga.

Ranije je Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine 13. juni označio kao posljednji rok kada bi se Premijer liga trebala nastaviti, ali nakon dopisa iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a i ponavljanja stava tog entiteta da se prije 1. jula na teritoriji RS-a ne mogu odigravati utakmice, bilo je jasno da od plana Saveza nema ništa.

Dok Sarajevo slavi, Željezničar tuguje što je ostao za petama gradskom rivalu, a Čelik i Zvijezda 09 negoduju jer ispadaju iz lige, u javnosti se počinju kružiti priče kako je, zapravo, jedna od razloga prekida prvenstva i registracije postojećeg stanja na tabeli usluga banjalučkom Borcu, koji će, kao četvrtoplasirani na tabeli, sljedeće sezone izaći u Evropu, gdje ga, zajedno sa Željezničarom i Zrinjskim, čeka mjesto u Evropa ligi.

‘Borcu omogućiti izlaz u Evropu’

“Jasno je da odluka antifudbalska i ima političku pozadinu, s ciljem da se banjalučkom Borcu omogući izlazak u Evropu”, mišljenja je Bakir Tiro, dugogodišnji novinar i urednik u novinskoj agenciji Anadolija, koji je stava da se prvenstvo, uprkos činjenici da je veliki dio klubova raspustio fudbalere, “trebalo nastaviti po uzoru i na lige u okruženju, ali i na povoljnu epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini”.

Soldo: Prebrza odluka, titulu dali Sarajevu

Izvršni odbor Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine odluku je donio većinom glasova.

Član koji je bio protiv, Dragan Soldo, tvrdi da će se posljedice prekida osjetiti i po igrače, i po klubove, koji su svakako došli u neugodnu finansijsku situaciju.

‘Odluka je takva kakva jeste, nažalost. Klubovi će zapasti u još veću financijsku dubiozu, a osjetit će se posljedice i po formu igrača. Mišljenja sam da je prvenstvo prebrzo prekinuto, da smo dali titulu Sarajevu te da se makar mogao završiti Kup Bopsne i Hercegovine, gdje su ostale samo dvije runde do kraja. No, čini se da se nisu poštovali isti principi. Žao mi je što se sve ovo odigralo bez sastanka na kojem bismo ozbiljno razmotrili mogućnosti’, rekao je Soldo.

 

“Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja neće nastaviti prvenstvo. Neće se igrati niti Kup Bosne i Hercegovine, pod izgovorom mogućih malverzacija. Mišljenja sam da se prvenstvo moglo nastaviti, jer je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pojasnio da 2. august ne mora biti konačan rok za prijavu klubova za evropske kupove. Znači, moglo se možda produžiti i s nastavkom sezone. I da je ostao rok 2. august, i uz uslov iz RS-a da se igra od 1. jula na tlu tog bh. entiteta, mogla se sezona završiti da je bilo volje svih u Savezu, ali i u jednom dijelu klubova Premijer lige. Dakle, mogao se napraviti kalendar takmičenja da se do 1. jula završi takmičenje u Kupu, jer su svi klubovi u polufinalu iz [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, u kojoj se mogu organizovati utakmice. Potom, od 1. jula moglo se odigrati 11 prvenstvenih kola u terminima svaka tri dana, zbog čega je, uostalom, UEFA i odobrila da se utakmice igraju sa pet izmjena igrača, radi zgusnutog kalendara takmičenja. Dakle, ovo su sve argumenti i dokazi da su mogli nastaviti sezonu, da su htjeli”, tvrdi Tiro.

Azmir Husić, predsjednik kluba Tuzla City, koji je prije prekida zauzimao peto mjesto na tabeli, s bodom manje u odnosu na Borac, stava je da je odluka “žalosna, jer se u cijeloj regiji nastavlja s fudbalom, ali ne i u Bosni i Hercegovini, koja je pretrpjela manju štetu u odnosu na Srbiju i Hrvatsku”.

‘Narušavanje države BiH’

“Ovo je narušavanje države Bosne i Hercegovine, koji se pokušava pokazati da je ona nefunkcionalna”, dodao je Husić.

Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza RS-a, član Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i direktor Borca, međutim, odlučno odbacuje optužbe da je odluka donesena zbog kluba čiju administraciju vodi, kao i zbog bilo kojih drugih razloga koji izlaze iz granica sporta. Stava je da su klubovi “željeli igrati”, ali da “nadležni organi to nisu dopustili”, čime je sva priča oko nastavka sezone morala biti zaključena.

“Prvenstva su prekinuta i u Francuskoj, Belgiji i Holandiji, puno ozbiljnijim zemljama. Svima nama bilo je u interesu da se igra i svima nam je žao što je završilo ovako. Svjesni smo da odluka nije dobra za fudbal i da je nepopularan potez. Sada neko pokušava objasniti da je sve to bilo zbog Borca. Mi jesmo bili četvrti na tabeli, ali je li se iko zapitao da li bi Borac, u slučaju da se sezona nastavila, možda osvojio titulu prvaka? Jako nekorektno, zaista. Nadležni organi imali su takav stav i trebalo ga je poštovati”, rekao je Zeljković, koji je postavio pitanje zašto je, ako je već stanje u zemlji zadovoljavajuće, prekinuto takmičenje u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine?

“U Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji zabrana, kao što je slučaj sa RS-om, ali očito je da i u tom entitetu postoji nedostatak povjerenja prema odluci da se trebalo igrati”, dodao je, uz napomenu da se “odluka treba prihvatiti te se početi praviti planovi za narednu sezonu”.

‘Pravni uslovi za prekid’

“Naročito je važno razmotriti na koji način će se klubovi izboriti sa finansijskom krizom. O tome u ovim trenucima treba početi razmišljati, a ne o teorijama zavjere”, poručio je Zeljković.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Glasine da je Borac “krivac” za prekid sezone, odbacuju i iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Tvrde da drugog rješenja nije bilo.

“Čekali smo posljednji trenutak da donesemo odluku. Većina klubova raspustila je fudbalere, priprema nema, a finansijska situacija u većini njih je loša, pa se postavlja pitanje koji bi klubovi uopšte mogli organizovati utakmice. Odigravanjem dvije trećine prvenstva stekli su se pravni uslovi da se sezona prekine i proglasi poredak. Srbija to, primjera radi, ne može uraditi, jer nisu odigrali dovoljan broj kola”, kaže se u pojašnjenju iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Al Jazeeri.

“Nadležni organi entiteta RS su iskazali svoj stav i tu se nije moglo promijeniti ništa, jer poslije 1. jula ne ostaje dovoljno termina za odigravanje 11 kola. Kup Bosne i Hercegovine je otkazan jer smo bili stava – sve ili ništa. Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je bio odlučan u namjeri na vrati fudbal na teren i pokušavao je iznaći najbolja rješenja, no protiv odluka nadležnih organa, u ovom slučaju entiteta RS, nismo mogli ništa”, rekao nam je izvor iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera