Političari u Albaniji: Haradinajeva ostavka čin je državničke hrabrosti

Za sada nema reakcije albanskog premijera Edija Rame (EPA)

Vodeći političari u Albaniji, za sada sa izuzetkom premijera Edija Rame, povodom ostavke Ramusha Haradinaja ističu da su ubijeđeni u njegovu nevinost i veličaju “uzvišenu žrtvu porodice Haradinaj na oltaru slobode”.

Albanski predsednik Ilir Meta ubijeđen je u Haradinajevu nevinost i kaže da “ne postoji pritisak koji može da slomi državnika i nacionalnog heroja”, prenosi a1on

“Ponosan sam na Ramsuha Haradinaja i ubijeđen sam u njegovu nevinost. Od danas svi treba manje da spavamo, da brinemo više i snažnije da se ujedinimo sa Kosovom u našem regionu, kako ne bi doveli u pitanje mir, sigurnost i evropsku budućnost“, napisao je Meta na svom facebook profilu. 

Lider albanske opozicije, predsjednik opozicione Demokratske partije Lulzim Basha, na Twitteru je napisao da “niko i ništa ne može da skrnavi uzvišenu žrtvu porodice Haradinaj na oltaru slobode”. 

“Ostavka premijera Ramusha Haradinaja je čin čovjeka koji svoju otadžbinu stavlja ispred svega. Ramush je uvijek bio u službi Kosova, u najboljim, ali i u najgorim danima. Ramush Haradinaj je Kosovo, slobodno Kosovo, nezavisno Kosovo, evropsko Kosovo. Niko i ništa ne može da ocrni kosovsku vojsku za slobodu i uzvišenu žrtvu porodice Haradinaj na oltaru slobode”, napisao je Basha. 

Nema Ramine reakcije

Za bivšeg šefa albanske diplomatije Ditmira Bushatija, Haradinaj predstavlja „primjer državnika za koga je Kosovo uvijek ispred svega drugog“. 

Bivši albanski predsjednik Sali Berisha izrazio je ogromno poštovanje zbog čina i “pravog muškog koraka” Haradinaja, navodeći da snažno vjeruje u međunarodnu pravdu koja, kako navodi, do sada dva puta oslobodila Haradinaja od optužnice. 

Aktuelni ministar za dijasporu Albanije i bivši premijer te zemlje Pandeli Majko izjavio je da je Haradinaj podnio ostavku kao pravi državnik.

Za sada nema reakcije albanskog premijera Edija Rame, jer, kako navodi portal a1on, njih dvojica nisu u dobrim odnosima zbog Ramine podrške ideji predsjednika Kosova Hashima Thacija o promjeni granica i razmjeni teritorija između Prištine i Beograda.

Američki State Department pozdravio je danas odluku Ramusha Haradinaja da sarađuje sa Specijalnim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu.

“Sjedinjene Američke Države čestitaju mu na tome što je odlučio da se odazove pozivu Specijalnog suda za Kosovo”, navodi se u kratkom saopštenju State Departmenta za Glas Amerike.

Izvor: Agencije