Policijska prijava protiv Stanivukovića i Dragičevića

Dragičević je najavio da će pokret 'Pravda za Davida' biti osnovan i u Austriji (Arhiva)

Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića oglasio se prvi put nakon što je protiv njega podignuta krivična prijava i poručio da ga ne interesiraju montirani procesi institucija bh. entiteta Republike Srpske protiv njega i da neće prestati da se bori sve dok ubice njegovog sina ne budu kažnjene.

Poruku Dragičeviča objavila je njegova bivša supruga na Facebooku grupe “Pravda za Davida”, prenosi Tanjug.

On je rekao da zna istinu i da mu treba “pravda za Davida”.

“Neće nam Lukač, Ilić, Ćulumi, Karani, Vreće, Leptiri, Burle, Biserka, Bajići zatrti sjeme i prezime, sine moj. Ubice su uzele zakon, ustav, institucije, MUP, tužilaštvo u svoje krvave ruke, krv je svježa i još teče, ubice. Ubice više nemaju gdje ni kuda, neće priznati zločin, a ni ja ni grupa PzD nećemo odstupiti od naše borbe do kraja”, poručio je Dragičević.

Policijska prijava

Službenici Policijske uprave Banja Luka su ranije u utorak Republičkom javnom tužilaštvu bh. entiteta Republika Srpska dostavili izvještaj protiv osoba s inicijalima D. S., D. D., i Ž. D. zbog sumnje da su izvršili krivično djelo “pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja RS-a”.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o Drašku Stanivukoviću, zastupniku Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a, Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida Dragičevića, i Željki Dabiću, članici grupe “Pravda za Davida”, prenosi Anadolija.

Kako piše u prijavi, oni su 28. decembra  2018. godine “u kući Draška Stanivukovića organizirali sastanak na kojem su planirali, pozivali i podsticali da se 30. decembra 2018. godine iskoristi odobreni javni skup ‘Podrška Pravdi za Davida’, na kojem bi se prisutni građani podsticali i pozvali na rušenje ustavnog uređenja RS-a i sigurnost zemlje, odnosno svrgavanje najviših predstavnika vlasti”.

‘Željeli zauzeti zgradu RTRS-a’

To bi se uradilo, kako piše u prijavi, “nasilnim zauzimanjem zgrade Radio-televizije RS-a”

Potom bi se “Stanivuković obratio javnosti sa zahtjevom za smjenu ministra unutrašnjih poslova [Dragana Lukača] i drugih predstavnika vlasti RS-a, s tim što bi se nastavilo s blokadom institucija do ispunjenja tih zahtjeva”.

Davor Dragičević posljednji put je viđen 30. decembra na protestima grupe “Pravda za Davida”, kada mu se izgubio trag.

Tada su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a uhapsili su veći broj pripadnika grupe “Pravda za Davida”.

Građani Banje Luke, predvođeni Davorom Dragičevićem, već mjesecima traže istinu o smrti 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Izvor: Agencije