Policija zaustavila migrante koji žele iz BiH ući u Hrvatsku

Približno 100 migranata iz Velike Kladuše, koji su pokušali ući u Hrvatsku, zaustavljeno je u ponedjeljak stotinjak metara od graničnog prijelaza Maljevac.

Policija je blokirala prilaze tom graničnom prijelazu, a građani su pozvani da koriste alternativne pravce prema Hrvatskoj.

Bosanskohercegovačka policija s njima je pregovarala kako bi ih uvjerila da se vrate u objekte u kojima su boravili.

Neslaganje lokalnih i kantonalnih vlasti

Migranti koji su krenuli ka graničnom prijelazu Maljevac borave u Velikoj Kladuši, gradu na zapadu Bosne i Hercegovine, nedaleko od granice s Hrvatskom.

U tom, ali i još nekoliko susjednih gradova, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, boravi gotovo 3.000 migranata.

Jedan migrant izboden nožem u migrantskom centru kod Mostara

Jedan pakistanski državljanin izboden je nožem u ponedjeljak u migrantskom centru Salakovac kod Mostara u obračunu s drugim migrantom.

Kako su potvrdili iz centra, incident se dogodio oko 07.00 sati kada je došlo najprije do verbalnog, a zatim i fizičkog sukoba dva pakistanska migranta. Oni su sve prijavili lokalnoj, Hercegovačko-neretvanskoj policiji.

“Nakon provedene istrage i urađenog uviđaja, utvrđeno je da je nakon fizičkog sukoba dva državljanina Pakistana, jedan dobio povrede nožem u predjelu leđa. Osumnjičeni je priveden te je obaviještena služba za poslove sa strancima, a povrijeđeni migrant je prebačen u Regionalni medicinski centar dr Safet Mujić”, navodi se saopćenju MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Medicinski izvori iz RMC-a naveli su kako je pakistanski državljanin izvan životne opasnosti, te je zadržan na promatranju.

Najava da bi mogli biti smješteni u nekadašnjim proizvodnim halama fabrike Agrokomerca izazvala je neslaganje lokalnih i kantonalnih vlasti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je kako stanje postepeno izmiče kontroli te zatražio jače angažiranje entitetskih i državnih vlasti kako bi se spriječila eskalacija krize.

Istovremeno traje istraga o ubistvu migranta u Velikoj Kladuši u subotu, u okviru koje su pretreseni objekti u kojima borave migranti, a zapljenjeno više komada hladnog oružja.

‘Kanton se ne može nositi sa situacijom’

Povodom zadnjih dešavanja u Bosanskoj krajini i ubistva 24-godišnjeg migranta iz Maroka te sve češćih kritika koje MUP dobija u posljednje vrijeme kada je u pitanju migrantska kriza, u MUP-u Unsko-sanskog kantona održana konferencija za medije.

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova USK-a, istakao je da MUP nema materijalno-tehničkih kapaciteta niti nadležnosti da se nosi s cijelom situacijom, prenosi Anadolija.

“Jutros sam kontaktirao [Dragana] Mektića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, od kojeg sam zatražio da se najproblematičniji migranti, koji su vršili određena krivična djela, prebace u migracione centre koje naša zemlja ima, a koji su trenutno prazni, ali mi nije dao konkretan odgovor. Insistirao sam da se pojača granica na istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, ne samo kroz 50 službenika Brčko distrikta i MUP-a [bh. entiteta] Republike Srpske, već jedan veći broj njih, zamolivši ga da napravi sastanak na kojem bi bili prisutni svi ministri unutrašnjih poslova, komesari i ljudi iz Ministarstva odbrane, kako bi se iznašlo rješenje za sprečavanje ulaska migranata u našu zemlju, u kojoj je trenutno USK najugroženiji, jer mi ovdje nemam ni ovlaštenja, ljudstva i sredstava da se nosimo s ovom krizom, koja prijeti da poprimi veće razmjere”, kazao je Ramić.

Nakon ubistva migranta iz Maroka u Velikoj Kladuši, policija USK-a vrši redovnu kontrolu i pretres Đačkog doma, u kojem su smješteni migranti, te nedovoršenog objekta Doma penzionera u kojem je nelegalno boravio određen broj migranata.

U tim pretresima policija je pronašla određen broj predmeta s kojima se mogu nanijeti tijelesne povrede.

Ramić je naglasio kako policija USK-a vrši svakodnevni i stalni nadzor mjesta u kojima borave migranti, te dodao kako MUP USK-a nije prava adresa na koju treba slati kritike u vezi s migrantskom krizom.

“Ispred Đačkog doma je postavljen punkt i četiri specijalca, koja vrše kontrolu i nadzor tog mjesta, kako građani ne bi svojevoljno ulazili među migrante i izlagali se eventualnim neugodnostima i problemima. Međutim, mi ne smijemo ograničiti kretanje migranata, ali držimo situaciju pod kontrolom onoliko koliko smo u mogućnosti. Prava adresa na koju se javnost treba obratiti je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Krizni štab, koji je nedavno formiran i kojim predsjedava ministar Mektić. Oni trebaju urgentno rješavati ovaj problem već danas, bez odlaganja. U telefonskom razgovoru s ministrom Mektićem dobio sam informaciju da će danas biti održana elektronska sjednica Vlade [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine, na kojoj bi trebalo biti odobreno stavljanje u funkciju migrantskog centra u naselju Polje i Donja Vidovska, gdje postoje hale Agrokomerca koje su u nadležnosti Vlade Federacije. Ovim putem apeliramo na građane da prijave bilo kakve vrste problema, kako bi policija mogla na vrijeme intervenirati, a također apeliram na više nivoe vlasti i sve nadležne organe i institucija da se što prije uključe u rješavanje ovog problema, jer mi nemamo kapacitete da se nosimo s ovim problemom”, istako je na kraju Ramić.

Gradonačelnik traži reakciju države

Gradonačelnik Bihaća rekao je u ponedjeljak da zahtijeva hitnu reakciju državnih organa da riješe problem migranata u Bihaću, koji poprima veće razmjere, te istakao da država nije organizirala njegovo efikasno rješavanje.

Fazlić je na konferenciji za novinare istakao da su, nakon niza sastanaka i dogovora s kantonalnim vlastima, dolaska ministra sigurnosti Mektića u Bosansku krajinu, sastanka u Sarajevu kod predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, usvojeni mnogi zaključci i planovi, ali da njihova provedba na terenu kasni.

“Situacija u gradu Bihaću je sve ozbiljnija, jer pred početak turističke sezone Bihać trpi velike štete”, naglasio je.

“Jasno je da su većina njih dobri ljudi, koje je zadesila nesreća kakvu ne bi poželjeli nikome, bilo da se radi o ratnim, ekonomskim ili religijskim migrantima. Zato ne smijemo sebi dozvoliti da postanemo ksenofobični, bilo kakav oblik nacionalizma niti mržnje nije u duhu ovog grada, ali svjesni da među njima možda postoje pojedinci koji su skloni delikvenciji, zahtijevamo punu i stalnu prisutnost snaga zakona i reda u gradu”, naglasio je.

Visok nivo humanosti i tolerancije

Zahvalio je Crvenom križu Grada Bihaća, koji svakodnevno priprema 750 obroka za migrante, pruža im prvu pomoć, ali je izrazio bojazan da će ta brojka ubrzo dostići nivo s kojim se Grad Bihać i Crveni križ Grada Bihaća neće moći nositi.

Sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić istakao je da su građani Bihaća pokazali visok nivo humanosti i tolerancije, ali da oni pokrivaju samo humani aspekt te priče.

U Crvenom križu ističu da su u ovom poslu istrajni isključivo zbog humanosti i korektnog odnosa Grada Bihaća te jer su svjesni da njihov rad migrante privlači da u najvećem broju borave na jednoj lokaciji, pa time pomažu i građanima Bihaća.

“Osim iscrpljenosti, osjećamo se i nesigurno, jer ne postoji organiziran sistem Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i informacije ko ulazi, a ko izlazi iz ovog privremenog centra”, rekao je predsjednik Crvenog križa Grada Bihać Abdulah Budimlić, saopćeno je iz Uprave Grada Bihaća.

Izvor: Al Jazeera i agencije