Policija vodenim topovima i suzavcima na demonstrante u Turskoj

Interventna policija udarala je demonstrante palicama dok su bježali (EPA)

Interventna policija je vodenim topovima i suzavcima rastjerala demonstrante u jugoistočnoj Turskoj, koji su izašli na ulice zbog svrgavanja tri kurdska gradonačelnika pet mjeseci nakon njihovog izbora.

Ankara je u ponedjeljak smijenila gradonačelnike koji dolaze iz prokurdske Narodne demokratske stranke – HDP i na te funkcije postavile državne dužnosnike.

Pritvorila je više od 400 ljudi zbog sumnje u povezanost s njima, što je potez koji su oštro kritizirale opozicione stranke.

U Diyarbakiru, najvećem gradu u regiji, policija je u više navrata koristila vodene topove protiv malih grupa demonstranata.

Interventna policija udarala je demonstrante palicama dok su bježali.

Demonstranti su se okupili u blizini Gradske vijećnice, koja je bila zaštićena metalnim pregradama, nakon što je tamošnji državni službenik u ponedjeljak preuzeo dužnost od izabranog gradonačelnika.

Gradonačelnici optuženi za zločine

“Danas svjedočite režimu pritiska i progona”, rekao je čelnik HDP-a Sezai Temelli novinarima u Diyarbakiru.

“Nastavit ćemo se suprotstavljati, jer je otpor naše zakonsko pravo”, dodao je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske kaže kako su svrgnuti gradonačelnici HDP-a u tri velika grada, Diyarbakiru, Mardinu i Vanu, optuženi za razne zločine, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje propagande terorističke grupe.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je uoči lokalnih izbora u martu da bi neki izabrani političari mogli biti smijenjeni ako se ustanovi da imaju veze s Radničkom partijom Kurdistana – PKK.

Erdogan često optužuje HDP za veze s PKK-om, koji Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom grupom.

HDP odbacuje bilo kakve veze s PKK-om.

Izvor: Agencije