Policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Bejrutu

Demonstranti su razbijali izloge i bacali kamenje na policajce u kvartu u okolini zgrade parlamenta (Reuters)

Policija je upotrijebila suzavac u Bejrutu da bi rastjerala više desetaka demonstranata koji su tokom noći izašli na ulice da izraze veliko nezadovoljstvo libanskim liderima, posebno nakon eksplozije u luci ove sedmice, koja je simbol nekompetentnosti i korupcije vlasti.

Demonstranti su razbijali izloge i bacali kamenje na policajce u kvartu u okolini parlamenta, javila je libanska državna novinska agencija, prenijela je Beta.

Među demonstrantima ima povrijeđenih, navela je agencija.

Incidenti su izbili uoči velikih antivladinih demonstracija zakazanih za subotu.

Godine korupcije i lošeg upravljanja

Za mnoge Libance razorna eksplozija je bila kap koja je prelila čašu nakon niza godina korupcije i lošeg upravljanja političke elite koja je decenijama na vlasti.

Eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, hiljade ih ranjeno, a deseci hiljada ostali bez krova na glavom, izazvana je, kako se vjeruje, požarom koji je zahvatio zalihe 2.750 tona izuzetno eksplozivnog amonijum-nitrata, a koje su vlasti ostavile u skladištu da stoji godinama uprkos ponovljenim upozorenjima carinskih zvaničnika.

Stanovnici Bejruta iskalili su jučer gnjev prema liderima tokom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Uzvikujući „Revolucija!“, oni su se okupili oko Macrona, koji je obećao da će vršiti pritisak na političare da provedu reforme.

Izvor: Agencije