Policija uhapsila ženu zbog sumnje da je podmetnula požar

Dva su vatrogasca povrijeđena tokom gašenja šumskog požara kod Šibenika (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Šibensko-kninska policija uhapsila je žensku osobu za koju sumnja da je podmetnula požar u Dubravi kraj Šibenika, prenose hrvatski mediji.

“Vezano uz požar koji je jučer, 27. srpnja oko 13:30 sati izbio na području šibenske Dubrave obavještavamo kako je provedenim očevidom policija utvrdila da se radi o namjerno izazvanom, odnosno podmetnutom požaru.

Predanim radom i temeljem saznanja prikupljenih očevidom, policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske suzili su krug osumnjičenih osoba te tijekom popodneva uhitili žensku osobu koju dovode u izravnu vezu s izazivanjem požara. Nad njom se provodi kriminalističko istraživanje, a o rezultatima istraživanja šibenska policija pravovremeno će upoznati javnost kad se steknu svi uvjeti za to”, navela je policija.

Mediji: I ranije hapšena

Prema navodima Večernjeg lista, uhapšena žena je otprije poznata policiji te je već bila hapšena zbog podmetanja požara.

Policija nije otkrila više detalja.

Nakon stabiliziranja požara kod Šibenika, kanaderi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sletjeli su u Zračnu luku Split na punjenje goriva, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Nakon smirivanja nevremena zrakoplovi će se vratiti u matičnu bazu u Zemuniku, gdje je već ranije sletio aitractor AT-802 koji je također bio angažiran na najvećem ovogodišnjem požaru u Hrvatskoj.

Kopnene snage Hrvatske vojske također su povučene s požarišta i vraćaju se u matične vojarne, a kroz dva dana djelovanja ukupno su bila angažirana 102 pripadnika iz vojarni u Benkovcu, Kninu i Sinju.

Počela istraga o uzroku požara

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju, prilikom obilaska požarišta u šibenskom zaleđu, kako  je uspješno gašenje požara pokazalo da sustav funkcionira vrlo dobro te potvrdio da je počela istraga o uzroku požara.

I požar između Milne i Zaraće na  Hvaru koji je buknuo u noći sa subote na nedjelju je lokaliziran, doznaje se od Nikole Škare zapovjednika hvarskih vatrogasaca.

Na ovom požarišti bilo je angažirano više od 100 vatrogasaca i 30 vatrogasnih.

“Opožaren je prostor borove šume u dužini oko jedan kilometar, a širine oko 300 metara, no vatrena stihija nije ugrožavala  kuće,” rekao je Škare za Hinu.

On je kazao kako će do večeras dio vatrogasaca otići s tog požarišta, a dio će ih ostati službujući, jer na nekim mjestima postoje ili se pojave manji plamenovi vatre koje treba gasiti.

Kiša ugasila vatru, ali donijela nevrijeme

Kiša koja je pomogla i stabilizovanju požara kod Šibenika pretvorila se u nevrijeme praćeno jakim padavinama kišom i snažnim vjetrom, uzrokujući probleme duž obale.

Za Istru i Kvarner upaljen je crveni meteoalarm, dok je za ostatak obale na snazi nešto slabiji, narančasti meteoalarm.

Izvor: IstraMet

Posebno je jako pogodilo područje Šibensko-kninske županije.

Vjetar lomio stabla

Vjetar je lomio stabla i bacao ih na cestu, prenosi portal Index.

Jedna jedrilica otkačila se s bove kod Primoštena, kao i manji gumenjak kod Šibenika pa ga je vjetar nosio prema mostu, kazali su u centru 112.

Osim toga, u Centru 112 zaprimili su brojne dojave i zahtjeve za uklanjanjem grana s prometnica u Skradinu, Pirovcu, Kistanjama, Srimi i Šibeniku.

Izvor: Agencije