Policija uhapsila napadače na novinarku Andreu Topić

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako mu ne pada na pamet dati ostavku zbog pogrešno ispunjene imovinske kartice i incidenta u kojem su četvorica muškaraca napala novinarku Slobodne Dalmacije dok je istraživala njegovu kuću te je poručio da, nakon što odradi mandat do kraja, više neće biti ministar zdravstva, prenosi agencija Hina.

Govoreći o napadu četvorice muškaraca na novinarku Andreu Topić, koja je pokušala snimiti njegovu kuću u Ivanbegovini, istakao je da osuđuje taj čin i očekuje da će policija sve razjasniti.

“Bilo kakav oblik nasilja nad novinarima i novinarskom slobodom osuđujem”, kazao je, dodavši da se dvojica napadača prezivaju kao i on, ali da mu nisu rođaci, dok su dvojica iz susjednih sela, navodi agencija.

Splitska policija uhapsila je četiri muškarca koji su u četvrtak oko 11 sati u Ivanbegovini kod Imotskog napali novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić dok je bila na novinarskom zadatku istražujući rodnu kuću ministra zdravstva Hrvatske Milana Kujundžića.

Policija je saopćila da je uhapsila četiri osobe u dobi od 42, 43, 66 i 68 godina, nad kojima je provedeno kriminalističko istraživanje, prenosi Hina.

Nakon što završi kriminalističko istraživanje, policija će protiv uhapšenih Općinskom državnom tužilaštvu podnijeti krivične prijave zbog protivpravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari.

Cesta od ‘njihova Milana’

Kako je izjavila Topić, bila je u svom automobilu kad je stigla nadomak ministrove kuće u Ivanbegovini, koja, po podacima iz imovinske kartice, ima više kvadrata nego što je prijavljeno.

U jednom trenutku automobil su joj okružila četiri muškarca, od kojih je jedan sve snimao, drugi je pokušavao otvoriti vrata njenog vozila, a ostali su dobacivali.

Rekla je da je prije nego što se vratila u automobil jedan od muškaraca trčao za njom kad je vidio da je izvadila fotoaparat.

“Otvorila sam vrata automobila. Tada su došli i ostali radnici, njih četiri-pet. Svi, uz viku i galamu, uz dernjavu, da se maknem jer je cesta od ‘njihova Milana’. Okružili su me. Razmišljala sam da trčim, nisam imala kamo. Svaku rupu oko mene su zagradili. Sjela sam onda u auto i zalupila vrata. U panici nisam mogla naći gdje se zaključavaju sve brave iznutra; iskreno, to mi dugme nikad nije trebalo”, rekla je Topić.

Otkrila je da je sve trajalo otprilike pola sata i prestalo tek kad je, na poziv Slobodne Dalmacije, na mjesto događaja stigla policija.

Izvor: Al Jazeera i agencije