Policija uhapsila kapetanicu broda za spašavanje migranata

Kapetanica je uhapšena jer je 'pružala otpor ratnom brodu', što znači da bi mogla dobiti do 10 godina zatvora (Reuters)

Italijanska policija uhapsila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u centru sukoba s italijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse. 

Brod „Sea-Watch 3“, koji pod holandskom zastavom plovi za njemačko humanitarno udruženje, bio je više od dvije sedmice na moru, a na njemu je bilo 40-ak spašenih ljudi iz Afrike.

Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku, prenosi Hina.

Prijeti joj dugogodišnji zatvor

Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvataju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ove sedmice otploviti prema južnom italijanskom otoku Lampedusi, no zaustavilia su je plovila italijanske vlade.

Međutim, u subotu u ranim jutarnjim satima Rackete je ipak ušla u luku, gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.

Televizijska snimka pokazuje 31-godišnju Njemicu koju policija odvodi s broda dok to okupljeni prate pljeskom i bodrenjem.

Uhašena je jer je „pružala otpor ratnom brodu“, što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina zatvora.

Salvini: Zaplijenjen piratski brod

Italijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, prije je rekao da jedino može dopustiti Rackete da uplovi kada druge države EU-a pristanu odmah preuzeti migrante.

„Prijestupnica je uhapšena. Piratski brod je zaplijenjen. Velika kazna za inostranu nevladinu organizaciju. Svi migranti preraspodijeljeni su u druge evropske zemlje“, naveo je Salvini u tvitu u subotu. 

Salvini, koji je kritikovao Holandiju kazavši da je dala zastavu i zatim oprala ruke od cijele stvari, za radio RAI je kazao da je pet evropskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante.

Nije imenovao zemlje, no u medijskim izvještajima se navode Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal. 

Izvor: Agencije