Policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za ubistvo novinarke

Dvojica mladića uhićena su pod sumnjom za sudjelovanje u ubojstvu sjevernoirske novinarke Lyre McKee tijekom nereda u Londonderryu, objavila je policija u subotu.

McKee, nagrađivana 29-godišnja novinarka koja je pisala knjigu o nestancima mladih tijekom desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj, ubijena je dok je u četvrtak promatrala mlade irske nacionaliste kako napadaju policiju uslijed racije pred Uskrs.

“Istražiteljski tim uhitio je dvojicu muškaraca, u dobi od 18 i 19 godina prema Zakonom o terorizmu, zbog sumnji da su sudjelovali u ubojstvu”, objavila je sjevernoirska policija u priopćenju.

Prethodno je policija potvrdila kako je novinarka najvjerojatnije pogođena zalutalim metkom, poslije čega je preminula, kao i da je velika vjerojatnoća da je za incident odgovorna Prava irska republikanska armija, prenosi AP.

Zajednička osuda stranaka

Političke stranke Sjeverne Irske zajednički su osudile napad iako su razjedinjene jer nacionalisti žele spajanje s Irskom, a unionisti žele ostati u savezu s Ujedinjenim Kraljevstvom.

U zajedničkoj izjavi, šest stranaka je poručilo kako su “ujedinjeni u odbacivanju onih odgovornih za ovaj gnjusan čin”.

Političari diljem svijeta također su osudili napad, a bivši američki predsjednik Bill Clinton kaže kako mu je “srce slomljeno”.

“Ne možemo odbaciti 21 godinu teško dobivenog mira i napretka”, napisao je Clinton na Twitteru. Clinton je bio ključan sudionik za postizanje mirovnog Sporazuma na Veliki petak 1998. godine.

Ubistvo kao podsjetnik na krhki mir u Sjevernoj Irskoj

Sporazum iz 1998. uglavnom je okončao višedesetljetne sukobe u kojima je poginulo gotovo 3.600 ljudi.

Međutim, na tom području i dalje djeluju manje militantne skupine povremeno organizirajući napade.

Policija vjeruje da je napad organizirala nova mala skupina Irske republikanske vojske (IRA) za koju vjeruju da su “disidenti” irskih nacionalista i militanata protivnika Sporazuma na Veliki petak. Istu je skupinu policija optužila i za podmetanje autobombe ispred sudnice u Londonderryu u siječnju.

Michael Barnier, glavni pregovarač EU-a za Brexit, rekao je kako se mirovni sporazum mora održati.

“Tragično ubojstvo Lyre McKee podsjetnik je na to koliko je krhak mir u Sjevernoj Irskoj”, rekao je Barnier.

May: Šokantan i istinski bezosjećajan napad

Politička stranka koju povezuju s disidentskim militantima, Saoradh, u izjavi je poručila u petak kako razumiju da je McKee slučajno usmrtio “republikanski dobrovoljac”.

McKee je sa skupinom ljudi promatrala tamošnje mlade koji su napali policiju molotovljevim koktelima te su zapalili nekoliko vozila.

McKee je pogođena kada su napadači počeli pucati u smjeru policije, naglasila je policija.

Britanska premijerka Theresa May u petak je opisala napad kao “šokantan i istinski bezosjećajan”.

Izvor: Al Jazeera i agencije