Policija u RS-u ispitala osobu koja je prijetila imamu Nuhiću

'U jednoj poruci spominjao je automat i da će pobiti muslimane', rekao je Nuhić (Al Jazeera)

Policija u Prijedoru u saradnji s policijom iz Gacka i pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor identificirala je i ispitala osobu koja se tereti da je posredstvom društvenih mreža prijetila imamu iz Novog Grada i njegovoj porodici. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a saopćilo je da su policijski službenici u ponedjeljak identificirali i ispitali osobu inicijala D. R. (1981) iz Gacka zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”.

Osumnjičena osoba tereti se da je 3. i 16. marta posredstvom društvenih mreža Facebook i Messenger uputila prijetnje po život i tijelo na štetu vjerskog službenika i članova njegove porodice.

Prijetnje Nuhiću

Emir Nuhić, imam džemata Blagaj iz Bosanskog Novog, rekao je da je prije desetak dana na Facebook-profil džemata Blagaj stigla “zastrašujuća poruka u kojoj je izvjesni Danijel Rajković vrijeđao i psovao”. 

“Vrijeđao je Poslanika, pisao je ‘Nož, žica, Srebrenica’. Nakon minute stigla je druga poruka u kojoj mi je spominjao kćerku i suprugu i da će ih silovati u džamiji, mene zavezati kao psa, na kraju zaklati i zapaliti”, rekao je Nuhić i dodao da je o svemu odmah obavijestio policiju i nadležne institucije u Islamskoj zajednici. 

Istakao je da je 5. marta stigla još jedna poruka, u kojoj je, kako kaže Nuhić, Rajković pisao da “sve muslimane treba zaklati i protjerati”.

“Govorio je ‘Vi ste Turci, kud nije neka bolest kao što je HIV, da Vas sve pobije’. I to sam prijavio policiji. Opet sam obavijestio i Rijaset Islamske zajednice, a sinoć oko pola 12 stigla je treća poruka. U toj trećoj poruci spominjao je automat i da će pobiti muslimane”, rekao je Nuhić, dodavši da je osam godina u džematu Blagaj i da nikad nije imao problema.

Izvor: Agencije