Oglasi

Policija u Rio de Janeiru ubije pet osoba dnevno

Policija je ubila 1.810 ljudi, što je najveći broj od kako su se 1998. godine počeli prikupljati službeni podaci.
Rio de Janeiro je jedan od najnasilnijih gradova u BraziluEPA

Broj policijskih ubistava u Rio de Janeiru oborio je rekord prošle godine, kažu zvaničnici, uslijed provođenja kontroverznih žestokih mjera za borbu protiv nasilja.

Policija je ubila 1.810 ljudi, prosječno pet osoba na dan, što je najveći broj od kako su se počeli prikupljati službeni podaci 1998. godine, prenosi Fena.

Kritičari krive porast nasilja na politiku, koje uključuju upotrebu teško naoružanih agenata i snajperskog oružja za borbu protiv kriminalaca u gusto naseljenim područjima.

Zvaničnici kažu da je takav pristup djelovao, navodeći da je došlo do pada stope nasilnog kriminala.

Rio de Janeiro jedno je od najnasilnijih područja u Brazilu i ogromni dijelovi su pod kontrolom kriminalaca, od kojih su mnogi povezani s moćnim bandama za trgovinu drogom.

Paravojne grupe, koje su formirali aktivni i penzionirani policajci, poznati kao milicija, također su proširili svoj utjecaj posljednjih godina.

Sumnja na vansudska ubistva

Policijske racije su se intenzivirale prošle godine, dok je guverner Wilson Witzel počeo provoditi ono što kritičari opisuju kao politiku konfrontacije.

Konzervativni bivši sudija i marinac, Witzel je stupio na funkciju u januaru 2019. godine, nakon što je rekao da će vlasti "iskopati grobove" kako bi pokopali kriminalce i obećao je da će bilo koji naoružani osumnjičeni biti "ubijen".

Ukupan broj policijskih ubistava zabilježen prošle godine predstavlja rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopćila je državna vlada u Rio de Janeiru.

Iako zvaničnici kažu da je većina žrtava koje su poginule u sukobima s policijom bila naoružana, postoje sumnje da su neki slučajevi bili vansudska ubistva.

U određenim slučajevima se dešavalo da poginu nedužni ljudi, jer bi se greškom pucalo na njih ili bi poginuli u unakrsnoj vatri.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.