Policija u Dortmundu istražuje napad na igrače Borussije

Njemačko federalno tužiteljstvo izvijestilo je u srijedu poslijepodne da je jedna osoba osumnjičena i uhićena zbog eksplozija u blizini autobusa nogometaša Borussije Dortmund.

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Ralf Jaeger izjavio je ranije da je pismo u kojem se preuzima odgovornost za eksplozije u kojima je jedan igrač ozlijeđen”neuobičajeno”.

Njemačka policija istražuje moguću “islamsku vezu” povodom tri eksplozije koje su odjeknule u blizini autobusa momčadi Borussije Dortmund nakon što je na mjestu napada pronađeno pismo u kojem se spominje napad na božićnom sajmu u Berlinu, javili su njemački mediji.

U pismu se spominje i njemačka izviđačka misija “Tornado” u okviru međunarodne koalicije koja se bori protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), navelo je nekoliko njemačkih medija, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Tanjug.

Mediji, međutim, upozoravaju da može biti riječ o namjernom pokušaju počinitelja da navede istražitelje na krivi trag.

“U blizini napada na autobus igrača Borussije pronađeno je pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad”, rekla je ranije državna odvjetnica Sandra Luecke na konferenciji za novinare te priopćila da se zasad polazi od pretpostavke da nije riječ o terorističkom napadu.

U interesu istrage odbila je iznijeti pojedinosti sadržaja pisma.

U međuvremenu, povrijeđeni igrač Marc Bartra objavio je fotografiju na Facebooku te se zahvalio svima na podršci i poželio sreću timu na večerašnjoj utakmici.

Istraga ‘u svim pravcima’

Za napad u Berlinu u prosincu prošle godine, u kojem je poginulo 12 ljudi, odgovornost je preuzeo ISIL, podsjeća AFP.

Istovremeno, kako javlja Focus, njemački istražitelji ispituju sadržaj i drugog pisma u kojem se preuzima odgovornost za eksplozije.

Magazin navodi da je u pitanju poruka objavljena na jednom antifašističkom internetskom portalu, u kojoj se tvrdi da je napad izvršen u znak odmazde zbog “blagog stava” kluba prema neonacističkim i rasističkim navijačima, prenosi Reuters.

Prethodno je njemačka policija priopćila da je pokrenula istragu “u svim pravcima” nakon eksplozija koje su odjeknule u blizini autobusa momčadi iz Dortmunda, u kojima je jedan od igrača ozlijeđen.

Kako se navodi, igrač Marc Bartra zadobio je ozljede ruke i morao je biti operiran zbog slomljene kosti u šaci, dok je jedan policajac, koji je bio u pratnji autobusa na motociklu, bio u stanju šoka.

Njemačka policija prethodno je priopćila da nije poznato tko stoji iza bombaških napada.

Izbjegnuta veća tragedija

“Zasad nije jasno što je pozadina ovog djela”, rekao je u utorak navečer šef dortmundske policije Gregor Lange na konferenciji za novinare, dodavši da danas rizik od terorističkog napada nije ništa novo.

Dodao je da su se za to pripremali dugo vremena, ne želeći sugerirati da je u pitanju teroristički napad, jer, kako navodi, istraga je u tijeku i žele biti vrlo oprezni, prenio je Reuters.

“Radi se o ciljanom napadu na Borussiju. Trenutno se vodi istraga zbog pokušaja ubojstva”, rekao je Lange, kako prenosi Hina.

Lange je potvrdio da su tri eksplozivne naprave aktivirane blizu autobusa dok je skretao s prilaza hotelu u kojem se nalazila momčad.

Njemački mediji pišu da je, zahvaljujući neprobojnom staklu na klupskom autobusu nogometaša Borussije, pored kojeg su, dok se kretao, eksplodirale tri bombe, izbjegnuta veća tragedija.

Autobus je oštećen na dva mjesta, ali je, unatoč eksplozijama, slomljeno samo jedno staklo, piše Die Welt.

Eksploziv skriven u žbunju

Spiegel navodi, pozivajući se na sigurnosne krugove, da je riječ o ciljanim napadima na autobus.

Eksploziv je bio skriven u žbunju pored puta kojim se kretao autobus s nogometašima.

Oni su nakon eksplozije vraćeni u hotel.

Odgođena utakmica Lige prvaka između Borussije Dortmund i AS Monaca bit će odigrana u srijedu navečer s početkom u 18:45.

Izvor: Al Jazeera i agencije