Policija u Belfastu zaplijenila robote koji su dijelili pilule za abortus

Dva robota su prolaznicama ispred zgrade gradskog suda dijelili pilule za abortus (EPA)

Policija u Belfastu zaplijenila je robote koji su na ulicama toga grada, u organizaciji dviju grupa za ljudska prava, dijelili pilule za abortus, u nastojanju da podignu svijest o legalnom pravu žena na prekid trudnoće.

U Sjevernoj Irskoj sve je veći pritisak na institucije od kojih se očekuje da liberaliziraju vrlo stroga pravila o abortusu.

Grupe Rosa i Women on Waves upotrijebile su dva robota koji su prolaznicama ispred zgrade gradskog suda dijelili pilule za abortus, u sklopu kampanje čiji je cilj reforma zdravstva, nakon što je susjedna Irska prošle sedmice uspjela liberalizirati svoj zakon. 

Utemeljiteljica grupe Women on Waves Rebecca Gomperts izjavila je da je policija sa ceste uklonila i zaplijenila robote, kojima je upravljano iz Holandije, da bi se pokazalo kako se pilule mogu dati ženama u Sjevernoj Irskoj a da se ne prekrši zakon.

Pilule progutale tri žene

“Trenutak je da i u Sjevernoj Irskoj dođe do promjene”, rekla je Gomperts za Reuters.

“Činjenica da abortus u Sjevernoj Irskoj nije dopušten predstavlja kršenje ljudskih prava.”

Policija u Belfastu potvrdila je da je zaplijenila robote te da je u toku istraga o incidentu kako bi se ustanovilo je li prekršen neki zakon.

Gomperts je kazala da su pilule uzele i progutale tri žene, no da nije poznato jesu li trudne.

U Sjevernoj Irskoj abortus se dopušta jedino u slučaju kada je trudnica u životnoj opasnosti, ili postoji objektivna opasnost da njeno mentalno ili fizičko zdravlje bude dugoročno ugroženo.

Nije dopušten u slučaju silovanja, incesta te u slučaju fatalne abnormalnosti fetusa.

Manje konzervativni na Otoku

Kazna za obavljanje ili podvrgavanje ilegalnom abortusu je doživotni zatvor.

Pritisak na institucije od kojih se očekuje liberalizacija zakona pojačan je nakon što je irska Vlada u utorak, četiri dana nakon održanog referenduma o abortusu, najavila da će i prije ljetne pauze parlamentarne stranke predstaviti prijedlog zakona koji će ženama omogućiti pravo na prekid trudnoće.

Protestanti i katolici u Sjevernoj Irskoj manje su društveno konzervativni nego drugdje u Irskoj ili u Velikoj Britaniji.

Sjevernoirski Parlament ima pravo uskladiti zakon o abortusu s ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, ali je protiv toga glasao u februaru 2016. godine. Parlament nije zasijedao od kako se vlada raspala u januaru 2017. godine.

Izvor: Agencije