Policija: Svi napadači iz Colomba ubijeni ili uhapšeni

Nakon napada u Colombu život se polako normalizira, ali su mjere sigurnosti i dalje na visokom nivou (EPA)

Sigurnosne snage Šri Lanke ubile su ili uhapsile sve odgovorne za samoubilačke napade izvršene na crkve i luksuzne hotele u Colombu 21. travnja, kada je poginulo 257 osoba, potvrdio je policijski dužnosnik Chandana Wickramaratne.

“Svi organizatori i izvršitelji samoubilačkih napada su mrtvi ili u zatvoru. Ubijena su dvojica stručnjaka za eksploziv iz te skupine. Zaplijenjen je eksploziv koji je bio pripremljen za nove napade”, naglasio je Wickramaratne, javlja Radio Slobodna Europa.

Prošloga je tjedna Wickramaratne imenovan za vršitelja dužnosti šefa policije, nakon što je predsjednik Maithripala Sirisena s te pozicije otpustio njegovog prethodnika, zbog nereagiranja na upozorenja pred napade.

Pojačane sigurnosne mjere u školama

Prema riječima novog šefa policije, život se polako normalizira u Colombu nakon napada, početkom ovog tjedna otvorene su pojedine državne škole, ali broj učenika na nastavi je veoma mali, jer roditelji strahuju od novih napada.

Wickramaratne je ukazao i na to da su pojačane sigurnosne mjere u svim školama te da se provodi program podizanja svijesti o sigurnosnim regulativama u obrazovnim institucijama.

Šef policije nije rekao koliko je ljudi uhapšeno zbog napada, ali je glasnogovornik Ruwan Gunesekera izjavio da su u zatvoru 73 osobe, uključujući devet žena.

Za bombaške napade okrivljena je jedna lokalna grupacija, ali je odgovornost preuzela i skupina Islamska država Irak i Levant – ISIL.

Izvor: Agencije