Policija spriječila uličnu zabavu u Zagrebu

Prošle noći takvu zabavu je spriječilo dvadesetak policajaca i komunalnih i saobraćajnih redara (Sanjin Struki? / Pixsell)

Policija je spriječila masovnu uličnu zabavu kod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu gdje su se već pet mjeseci stotine, nekad i hiljade mladih okupljale bar jednom nedjeljno uz muziku i piće, prenosi Beta.

Prošle noći takvu zabavu je spriječilo dvadesetak policajaca i komunalnih i saobraćajnih redara.

Zbog povećanja broja zaraženih u Zagrebu i Hrvatskoj, u subotu su na snagu stupile nove protivepidemijske mjere Štaba civilne zaštite, među kojima “nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama”, kao i korištenje maski napolju kada nije moguće održavati razdaljinu od drugih ljudi.

Trg bio prazan

Tako je prošle noći Trg Republike Hrvatske, gdje je HNK, gotovo u potpunosti bio prazan.

U Upravi policije Zagreba je rečeno da su policajci samo tražili da se raziđu mladi koji su dolazili donoseći alkoholna pića i razglas, a da nije bilo potrebe za drugačijom intervencijom.

To je bio prvi put da je policija organizovano nadzirala okupljanje na tom mjestu. Ranijih mjeseci reagovali su samo intervencijama na pozive građana, a rekli su da su u pedesetak takvih intervenicija napisali svega šest prekršajnih prijava.

Okupljanje kod HNK policajci nisu nadzirali u petak, prije odluke Štaba civilne zaštite o “nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama”, kada su se mladi, po izjavama građana, tamo nesmetano zabavljali, mada u znatno manjem broju nego ranije.

Bunt mladih

Premda je u nedavnim polemikama oko okupljanja mladih dobar dio hrvatske javnosti bio za to da se ono zabrani zbog štete koja se nanosi zgradi HNK i okolini, bilo je i onih koji su imali razumijevanja za noćno druženje mladih, budući da druge zabave nemaju.

Sociolog Dino Vukušić je tako nedavno izneo mišljenje da bi zabrana kao posljedicu mogla imati “stvaranje kontraefekta i rast bunta mladih”.

Rekao je i da mu “nije jasna mu javna hajka protiv okupljanja”, iako je priznao da bi “infrastrukturna podrška grada, u smislu javnih WC-a”, pomogla održavanju reda.

Kao jednu od pozitivnu strana okupljanja naveo je to što su mladi napokon odlučili da koriste javni prostor, što je u Zagrebu rijetkost.

Izvor: Agencije