Oglasi

Policija špijunirala preko društvenih mreža

Američka policija je koristila korisničke podatke s društvenih mreža kako bi pratila demonstrante.
Američka policija je dobijala podatke o demonstrantima od kompanije GeofeediaReuters

Američka policija koristila je podatke o lokaciji i druge korisničke podatke s glavnih društvenih mreža - Twittera, Facebooka i Instagrama - kako bi pratila demonstrante u Fergusonu, Missouriju i Baltimoreu, navodi se u izvještaju Američke unije za civilne slobode.

Kao odgovor na nalaze ACLU-a, Facebook, koji je vlasnik Instagrama i Twittera, onemogućio je pristup svojim podacima Geofeediji - servisu za geolociranje sadržaja sa društvenih mreža koji je pružao podatke policiji.

Incident dolazi uslijed rastuće zabrinutosti potrošača i nadzornih tijela oko toga kako se online podaci koriste i koliko usko tehnološke kompanije sarađuju s vladom na području nadzora, prenosi Hina.

Više od 500 agencija

Izvještaj navodi da je Geofeedia koristila svoj proizvod praćenja društvenih mreža kao alat za nadzor demonstranata.

Geofeedijin proizvod omogućava klijentima da prate objave sa društvenih mreža povezane s određenom lokacijom.

Iz tog servisa nisu željeli ništa komentirati.

Prema podacima ACLU-a, Geofeedia sarađuje s više od 500 agencija za provedbu zakona i agencija za javnu sigurnost širom zemlje.

ACLU posjeduje e-mail, u kojem Geofeedia citira baltimorskog narednika Andrewa Vaccaroa, koji je rekao da su policijske snage presrele djecu s ruksacima punima kamenja nakon što ih je Geofeedijin tim upozorio na "ćaskanja" iz lokalne srednje škole.

Baltimore je lani u maju zahvatila pobuna protiv policijske brutalnosti nakon smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca Freddieja Graya, koji je umro nakon što je zadobio fatalnu povredu kičme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

U oktobru 2015. godine Geofeedijin zaposlenik se u e-mail poruci pohvalio "velikim uspjehom" koji su ostvarili prateći rasno uzrokovane proteste nakon što je u Fergusonu, predgrađu St. Louisa, bijeli policajac upucao afroameričkog tinejdžera Michaela Browna 2014. godine.

Twitter obustavio podatke

Prema ACLU-u, Facebook i Instagram onemogućili su Geofeediji pristup svojim podacima 19. septembra.

"Ovaj developer je imao pristup samo onim podacima koje su ljudi odabrali da budu javno dostupni. Njihov pristup podacima je podređen ograničenjima iz naše platforme privatnosti, koja ocrtava što očekujemo od developera koji dobivaju podatke preko Facebooka", istaknula je glasnogovornica Facebooka u izjavi.

Nakon ACLU-ovog izvještaja, Twitter je objavio da je odmah obustavio Geofeediji pristup njihovim podacima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.