Policija saslušala majku Davida Dragičevića

Radanović je izjavila da je snimak razgovora Dodika i Karana dobila od pouzdane osobe čiji identitet nije željela otkriti (Al Jazeera)

Suzana Radanović, majka mladića Davida Dragičevića, čija je nerazjašnjena smrt iz marta prošle godine postala povod velikih protesta protiv vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, saslušana je u petak u banjalučkoj policiji, koja je protiv nje pokrenula istragu na osnovu prijave o neovlaštenom snimanju telefonskih razgovora.

“Policajci su bili korektni. Veoma su ažurni, a nadam se da će oni tu ažurnost pokazati i u slučaju ubistva mog djeteta”, rekla je Radanović novinarima po okončanju saslušanja, na koje je otišla u pratnji advokata.

Prijavu protiv Radanović podnio je Željko Karan, patolog i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS-a, koji je obavio prvu obdukciju tijela Davida Dragičevića te nakon toga rekao da je njegova smrt posljedica nesretnog slučaja, odnosno utapanja.

Karanov nalaz nakon toga su osporili drugi patolozi, a njegov prvobitni iskaz postao je povod za ponovno otvaranje cijelog slučaja jer se pojavila sumnja da neko pokušava prikriti stvarne razloge Davidove smrti. Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci na kraju je cijeli slučaj okvalificiralo kao ubistvo “s najmanjim stepenom vjerovatnoće”, a istraga traje i do danas.

Karan je prijavio Radanović nakon što je ona na društvenim mrežama podijelila snimku navodnog telefonskog razgovora između njega i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Razgovor Karana i Dodika

Razgovor je vođen nakon što je policija krajem decembra silom rastjerala učesnike protesta grupe “Pravda za Davida”. Prema onome što se moglo čuti, Karan od Dodika traži garanciju da je cijeli slučaj sada riješen te ga moli za susret na kojem bi razgovarali o još nekim detaljima. Na snimku nije jasno šta je Dodik odgovorio jer se njegov glas ne čuje.

Radanović je izjavila da je snimak dobila od pouzdane osobe čiji identitet nije željela otkriti.

Njen advokat Milan Malešević izjavio je novinarima da u tome nema nikakvih elemenata krivičnog djela.

Suzana Radanović od 30. decembra, otkad se gubi trag Davoru Dragičeviću, Davidovom ocu, svake večeri dolazi pred sabornu pravoslavnu crkvu u Banjoj Luci i pali svijeće za svog sina.

Tu se obično pojavi stotinjak pripadnika grupe “Pravda za Davida” uprkos policijskoj zabrani njihovog okupljanja.

Dodik i dalje govori da iza protesta u Banjoj Luci, koji su, kako je rekao, “narušili dobar imidž grada”, stoji opozicija, odnosno Partija demokratskog progresa (PDP), koja “pokušava srušiti vlast na ovaj način kada to već nije uspjela na izborima”. Dodaje da je dio tog scenarija i Davor Dragičević.

Izvor: Agencije