Oglasi

Policija raščistila kamp u Bostonu

Više od 100 policajaca upalo je prije svitanja u kamp, kada je većina pripadnika pokreta 'Okupirajmo Wall Streett' spavala, i blokirala ulice.
Bostonska policija nije nosila šljemove i specijalnu opremu i nije potezala oružje na demonstranteEPA

Policija je raščistila šatorski kamp pokreta "Okupirajmo Wall Streett" u komercijalnom dijelu Bostona i uhapsila 47 ljudi.

Više od 100 policajaca upalo je prije svitanja u kamp, kada je većina kampera spavala, i blokirala ulice.

Policija je saopćila da su 33 muškarca i 14 žena uhapšeni, većinom zbog ulaska na privatni posjed.

Raspuštanje kampa na maloj travnatoj površini preko puta bostonske Banke federalnih rezevi i glavne željezničke stanice izvedeno je bez nasilja, za razliku od nekih drugih gradova za tri mjeseca demonstracija protiv Vall Streeta, koje su počele u New Yorku.

Bostonska policija nije nosila šljemove i specijalnu opremu i nije potezala oružje na demonstrante.

Gradonačelnik hvali policiju

Na konferenciji za novinare u sjedištu policije gradonačelnik Bostona Tomas Menino pohvalio je rad policije tokom ove akcije.

Policija je saopćila da su 33 muškarca i 14 žena uhapšeni, većinom zbog ulaska na privatni posjed.

"U interesu bezbjednosti javnosti, mi smo na kraju morali djelovati", rekao je on, dodajući da će policija spriječiti svaki pokušaj demonstranata da na nekom drugom mjestu postave šatore.

Protesti pod nazivom "Okupirajmo Wall Street" počeli su 17. septembra, kada je nekoliko desetina demonstranata pokušalo postaviti šatore ispred berze u New Yorku.

Od tada su se protesti proširili na nekoliko američkih gradova, kao znak nezadovoljstva zbog stanja ekonomije i "pohlepe korporacija".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.