Policija provodi istragu o nabavci pokretne bolnice

Pokretna bolnica nije isporučena u dogovorenom roku i stavljena u funkciju (Al Jazeera)

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, provode određene istražne radnje u vezi s predmetom nabavke pokretne bolnice, saopćeno je iz MUP-a tog bh. entiteta.

“Vrši se izuzimanje određene dokumentacije iz više institucija i preduzeća, koja će biti dostavljena nadležnom tužilaštvu. Više informacija u ovoj fazi istrage ne možemo iznositi u javnost”, navela je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sumnjiva nabavka

Republički štab za vanredne situacije prošle sedmice dao je saglasnost Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da jednostrano raskine ugovor o nabavci mobilne bolnice s preduzećem “Balkan Global” jer pokretna bolnica nije isporučena u dogovorenom roku i stavljena u funkciju, prenosi Anadolija.

Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je tada da će Institut uputiti dopis dobavljaču o jednostranom raskidanju ugovora i pozivanju da se izvrši povrat avansno uplaćenog novca, odnosno 4.228.000 konvertibilnih maraka (2,16 miliona eura) s PDV-om, što je ukupna cijena bolnice.

Opozicija je već podnijela krivične prijave zbog nabavke te bolnice. Sumnjivo im je bilo što je cijena bila 1,6 miliona, a zatim 2,1 milion eura, te činjenica da ta hitna nabavka iz marta još nije završena.

Izvor: Agencije