Policija privela nove osumnjičene za smrtonosni napad na Šri Lanki

Šri Lanka, Napad
Nove sigurnosne mjere obuhvaćaju i zabranu dronova, sigurnosne snage nastavljaju s potragom za mrežom osoba koje su sudjelovale u napadima (EPA)

Policija u Šri Lanki uhitila je tijekom noći još 16 osoba za koje sumnja da su povezani sa serijom bombaških napada na crkve i luksuzne hotele, izveden u nedjelju na sam katolički Uskrs, u kojima je broj ubijenih i preminulih od ozljeda narastao na 359, dok je blizu 500 osoba ranjeno objavili su u četvrtak dužnosnici. 

Uvedene su nove sigurnosne mjere, koje obuhvaćaju i zabranu korištenja dronova, a policija i sigurnosne snage nastavljaju s akcijama potrage za mrežom ljudi koji su sudjelovali u napadima.

Do sada je, zajedno s novim uhićenjima, privedeno ukupno 76 ljudi, a u operacijama potrage zaplijenjena su i vozila koja su koristili osumnjičeni, prenosi Hina.

Među uhićenima su Egipćani, Sirijci i Pakistanci, iako nema dokaza da su izravno povezani s napadima na tri crkve i četiri hotela, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Zabranjeni dronovi

U međuvremenu, policija Šri Lanke nastavlja potragu za eksplozivima u zemlji.

U četvrtak je u Pugodu, 35 kilometara istočno od Colomba, uništen sumnjivi objekat.

Lokalnim policijsko-sigurnosnim snagama pomažu istražitelji američkog FBI-ja i međunarodne policijske organizacije Interpol.

Civilne zrakoplovne vlasti zabranile su upotrebu dronova i bespilotnih letjelica u zračnom prostoru Šri Lanke.

Oko hotela, poslovnih zgrada i vladinih ureda uvedene su stroge mjere sigurnosti uz nasumične kontrole vozila i putničkih autobusa.

Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena u srijedu je naredio dvojici čelnika sigurnosno-obavještajnih službi da podnesu ostavku zbog toga što ga nisu izvijestili o obavještajnim saznanjima koje su imali o mogućim terorističkim napadima, a s kojima su raspolagali još u ožujku, a koje su sigurnosne snage odbacile.

Izvanredno stanje

Sirisena je ustvrdio da ministar obrane Hamasiri Fernando i glavni policijski inspektor Pujith Jayasundara nisu o tome izvijestili niti premijera Ranila Wickremesinghea i njegovu Vladu.

U zemlji od ponedjeljka vlada izvanredno stanje, a tisuće vojnika raspoređene su kako bi pomogle policiji u potrazi za osobama koje su možda povezane s napadima.  Napadi bombaša samoubojica izvedeni su u nedjelju na tri crkve i tri luksuzna hotela.

Odgovornost za napade preuzela je skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL), a smatra se da su sami počinitelji pripadnici dvoju lokalnih skupina.

Izvor: Agencije