Policija preuzima kontrolu nad biralištima u Kataloniji

Zvaničnici koji su uključeni u pripreme referenduma mogu biti optuženi za građansku neposlušnost (EPA)

Španska Vlada saopćila je u utorak da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mjestima na kojima bi trebao biti održan referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazan za 1. oktobar, javlja Reuters.

Kako navodi AP, španska Vlada naredila je regionalnoj policiji Katalonije da identificira zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korištene kao biračka mjesta na kontraverznom referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine, koji Madrid smatra nelegalnim.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Madridu saopćilo je u utorak da je vrhovni državni tužilac u Kataloniji izdao naređenje policiji da zabilježi lične podatke zvaničnika, prenosi Tanjug.

Glavni španski državni tužilac Jose Manuel Masa odbio je u ponedjeljak isključiti mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta zbog njegovog insistiranja na održavanju referendumu o nezavisnosti te španske pokrajine.

Građanski neposluh

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.

Tužioci su rekli policiji da ispita i napore za promoviranje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika koji su obećali da će sarađivati u vezi s glasanjem na referendumu.

Španski premijer Mariano Rajoy pozvao je nedavno katalonske lidere da priznaju da ne mogu održatireferendum o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra.

Španska Vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a ove sedmice Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravosudnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

Izvor: Agencije