Policija potcijenila neonacističku prijetnju

Članovi ekstremne desničarske ćelije nazvane Nacionalno socijalističko podzemlje u Njemačkoj su, u proteklih sedam godina, ubili deset osoba.

Izvještaj Bundestaga pokazuje da je policija dramatično potcijenila neonacističku prijetnju i pokušava osigurati da se ovo zlo ne ponovi.

Parlamentarna komisija analizirala je kako je neonacistička banda izvršila toliko ubistava tokom godina, a da vlasti uopće nisu posumnjale u nju. To je, kaže Komisija, priča o padu policije i obavještajaca.

„Nisu bili profesionalni. Direktno su povezali ubistva sa organiziranim kriminalom, mafijom i slično. Ne može im se zamjeriti zbog toga, a li ono što mi kritikujemo, kao Parlament, jeste to što su gledali samo u tom pravcu. Mogućnost rasističkog elementa u ovim ubistvima bila je isključena“, kazao je Sebastian Edathy, parlamentarac i član istražne komisije.

Dva samoubistva i suđenje

Dva muškarca, za koje se smatra da su vođe bande, izvršili su samoubistvo 2011. godine, jer su se, vjerovatno, bojali da će biti uhapšeni, dok se tvrdi da je žena kojoj se sudi u Minhenu bila njihova saučesnica.

Od 10 žrtava, osam su bili Turci, obični ljudi, piljari, vlasnici prodavnica kebaba, bravar i svi su bili upucani u glavu, uglavnom iz neposredne blizine.

Izvještaj preporučuje da policija treba zapošljavati više osoba iz različitih etničkih grupa. Sigurnosne agencije trebale bi više sarađivati, a policija uzeti u obzir političku motivaciju kada se dogodi ozbiljan kriminal protiv nekog člana etničke manjine.

„Ovo je predgrađe Moabit u kojem živi većina osoba sa imigrantskim porijeklom. Na ovakvim mjestima ljudi su ogorčeni zbog načina na koji sigurnosne službe istražuju neonacistička ubistva. Za mnoge od njih to je dokaz da nisu jednaki građani Njemačke“, javio je iz Berlina novinar Al Jazeere Barnaby Phillips.

Njemačko samopreispitivanje

Lider turske zajednice Ilker Duyan kaže da je bio šokiran ubistvima, ali i zbog, kako kaže, nemoći policije.

„Moje povjerenje u sigurnosne autoritete i zakon nestalo je. Moram iskreno reći, više se ne osjećam siguran“, istakao je.

„Ne bih rekao da je rasizam prisutan svugdje u Njemačkoj, ali na mjestima kao što su policija i snage sigurnosti, možete vidjeti da, naročito nakon ovakvih ubistava – postoji suptilni rasizam.“

Nijemci su poznati po samopreispitivanjima, pogledali su u svoju prošlost iskreno i hrabro, ali ovaj izvještaj govori o tome šta je danas pošlo po zlu i kako ta država može biti sigurnije i pravednije mjesto za sve stanovnike.

Izvor: Al Jazeera