Policija: Napad na džamiju pokušaj terorizma

Norvežanin od približno 20 godina u subotu je lakše ranio jednu osobu prije nego što ga je jedan vjernik savladao, a policija uhapsila (EPA)

Osumnjičeni za pucnjavu u džamiji u Norveškoj u subotu i za ubistvo svoje polusestre nije priznao zločine i nije želio razgovarati sa istražiteljima, rekao je danas njegov advokat.

„On koristi pravo da ne bude ispitivan i ne priznaje krivicu“, rekao je njegov branilac Unni Fries agenciji Reutersu.

Norveška policija saopćila je u nedjelju navečer kako prošlosedmični oružani napad u džamiji u predgrađu Osla smatra „pokušajem terorizma“, prenose agencije.

Policija je navela kako prvi nalazi istrage ukazuju da 21-godišnji napadač, koji je priveden poslije pucnjave u kojoj je ranjena jedna osoba, ima ekstremno desničarske poglede, kako je ksenofob i kako je želio sijati teror.

Istražitelji, za sada, smatraju kako više nijedna osoba nije umiješana u ovaj napad.

Taj Norvežanin od približno dvadeset godina u subotu je zapucao u džamiji u Baerumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu prije nego što ga je jedan vjernik savladao, a policija uhapsila.

Nekoliko sati poslije napada je u jednoj kući u blizini džamije nadjena mrtva 17-ogodišnja rodica napadača, dodala je policija navodeći kako sumnja na ubistvo.

Napadač na džamiju je ispitivan za teroristički napad ali je osumnjičen i za ubistvo mlađe sestre, saopćila je policija u Oslu.

Odao priznanje Tarrantu

Predstavnik džamije izjavio je lokalnim medijima kako je napadač u crnom, s kacigom i pancir prslukom ušao u zgradu gdje su bila samo tri vjernika.

Napadač, čije ime nije saopćeno, nosio je nekoliko komada oružja.

Na društvenim mrežama je prije napada pomenuo „rat rasa“ i odao priznanje Bretonu Tarrantu koji je u martu u pucnjavi u dvije džamije na Novom Zelandu ubio više od pedeset osoba. Autentičnost te poruke se još ispituje.

U Norveškoj je ekstremni desničar Anders Breivik u julu 2011. godine ubio osam osoba u bombaškom napadu na zgradu Vlade u Oslu i 69 u potonjem oružanom napadu na ljetni kamp podmlatka Laburističke stranke na otoku Utoja.

Norveška policija saopćila je ranije kako će biti pojačana sigurnost povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama koji je počeo u nedjelju.

Izvor: Agencije