Policija kriva za tragediju na Hillsboroughu

Britansko tužilaštvo utvrdilo je kako je policijska greška uzrokovala tragediju na stadionu Hillsborough u Sheffieldu 1989. godine i smrt 96 navijača Liverpoola uoči utakmice protiv Nottingham Foresta, prenose agencije.

Porota je utvrdila kako je “policijska greška doprinijela opasnoj situaciji i kako navijači Liverpoola svojim ponašanjem nisu izazvali nesreću, što znači da su nezakonito izgubili život i da je za to neko odgovoran”.

Na ovaj način porodice žrtava konačno su dobile satisfakciju, pošto se istina dugo krila.

U izvještaju lorda Taylora iz 1990. godine navodi se kako je glavni uzrok tragedije loša policijska kontrola ulaska navijača na tribinu, ali je tadašnja vlast odlučila kako nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv nadležnih iz policije.

Šalovi, himna i suze

Članovi porodica i prijatelji žrtava tragedije iz 1989. godine, neki sa šalovima Liverpoola, u suzama su dočekali presudu.

Uzvikivali su “Pravda za 96” i pjevali himnu engleskog kluba “You'll Never Walk Alone” nakon što su čuli odluku porote.

Porota je većinom (7:2) donijela odluku te ustanovila kako su greške u policijskom planiranju “izazvale ili doprinijele” situaciji koja je dovela do tragedije te potvrdila kako ponašanje navijača nije izazvalo nesreću niti doprinijelo dešavanjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije