Policija Kosova u Mitrovici privela Marka Đurića i deportirala ga u Srbiju

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su u ponedjeljak poslije podne, nešto poslije 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

Mogherini: Smiriti situaciju i očuvati dijalog

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini potvrdila je da se u ponedjeljak navečer telefonom čula s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, kao i da osuđuje ono što se ranije u ponedjeljak dogodilo na Kosovu.

‘Pozvala sam Vučića i Thacija. Osuđujem ono što se dogodilo danas na Kosovu. Ðurić je sada slobodan i vraća se. Potrebno je smirivanje situacije i očuvanje dijaloga’, napisala je Mogherini na svom Twitteru nalogu.

Nešti prije 20:00 sati vlasti Kosova predale su Đurića policiji Srbije na prijelazu Merdare.

Đurić se trenutno nalazi na putu za Beograd.

Zajedno s Ðurićem, uhapšen je bio i njegov saradnik Željko Jović, koji je povrijeđen u pokušaju da se odupre privođenju, javio je Tanjugov izvještač sa lica mjesta.

Ðurića je policija Kosova zatim privela u policijsku stanicu u centru Prištine.

Ðurić je u policijsku stanicu priveden s lisicama na rukama.

Protiv njega je pokrenuta redovna procedura, a najprije je dao izjavu sudiji za prekršaje.

Veseli: Potvrdili smo svoje zakone i suverenitet

Ðurića su vlasti Kosova, poslije saslušanja kod sudije za prekršaje, deportirale i predale policiji Srbije na prijelazu Merdare.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je izjavio da je hapšenjem Marka Ðurića “država Kosovo danas predstavila svoje zakone i puni suverenitet”.

Thaci: U skladu sa zakonom i ovlaštenjima

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je policija prilikom hapšenja Marka Ðurića u Mitrovici postupala u skladu sa zakonom i ovlaštenjima.

On je građane Kosova pozvao na smirenost i rekao da je Ðurić na Kosovo ušao ileglno, prenio je portal Koha.net.

‘Ovaj slučaj ne bi trebao ometati komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dvije zemlje i napore za normalizaciju, dobrosusjedskih odnosa i pomirenje dva naroda’, rekao je Thaci.

“Nećemo provocirati Srbiju, očekujemo da budu pažljiviji u poštovanju suvereniteta naših teritorijalnih granica”, rekao je on, prenio je portal Koha.net.

Veseli kaže da srbijanski zvaničnici moraju shvatiti da se na Kosovo može doći samo uz dozvolu vlasti Kosova.

“Kosovo je posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali volja mora biti dvosmjerna”, kazao je Veseli.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxaj izjavio je da je Marko Ðurić ušao na Kosovo ušao ilegalno i da to predstavlja “kršenje prava, ustavnog poretka i Briselskog sporazuma”.

Hoxaj: Cilj je destabilizirati Kosovo

On je na svom Twitter nalogu napisao da takvi potezi imaju za cilj da destabiliziraju Kosovo, kao i da će Vlada Kosova “preduzeti sve neophodne mjere kako bi očuvala mir”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Flamur Sefaj izjavio je da su specijalne policijske jedinice profesionalno provele operativni plan sprečavanja ulaska zvaničnika iz Srbije na Kosovo.

On je rekao da je taj operativni plan bio namijenjen političarima koji su ušli na teritoriju Kosova bez prethodno pribavljene dozvole.

“Policija Kosova se obavezala da odgovorno ispunjava svoje zakonske obaveze i da stvori sigurno okruženje za sve građane Republike Kosovo”, rekao je Sefaj, prenio je portal Koha.net.

Kancelarija za KiM saopćila je da Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nije uhapšen, iako nije imao dozvolu za ulazak.

Srbi u Rudaru blokirali magistrani put

U mjestu Rudare, između Zvečana i Mitrovice, Srbi su, poslije privođenja Marka Ðurića, postavili dva kamiona i tako blokirali magistralni put.

Iz Mitrovice se čuju sirene, a građani se okupljaju na improviziranoj barikadi, prenosi Tanjug.

Na istom mjestu Srbi su digli barikade i prije šest godina, kada su spriječili upad specijalnih jedinica na sjever Kosova.

Mediji u Prištini su javili da je Selaković imao dozvolu za ulazak na porijelazu Merdare, a da se pojavio na Jarinju.

U gradu se oglasile sirene za uzbunu

Zato je vraćen, a nije uhapšen.

Ðurić je uhapšen u sali u kojoj je upravo bio počeo “razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu”.

Kako su građani Mitrovice pokušali spriječiti ulaz u zgradu, policija je bacila šok bombe.

Nakon toga su ušli i odveli Ðurića.

U gradu su se oglasile sirene za uzbunu.

Selaković je, prije hapšenja Đurića, izjavio da se neće odustati od traženja “pravog rješenja koje Srbe i Srbiju ne ponižava”.

‘Razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga’

“Baš onako kao što mi danas nismo odustali uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima, kontrolama, baš onako kao što nisu uspeli da nas zaustave da dođemo ovde i da vas čujemo, tako nećemo odustati ni od naše borbe za traženjem pravog, iskonskog rešenja koje Srbe i Srbiju ne ponižava i koje vodi računa o našim državnim i nacionalnim interesima”, istakao je Selaković.

Ðurić i Selaković stigli su u Mitrovicu oko 17.00 sati, kako bi učestvovali u “razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga”. 

Ranije je iz Prištine saopćeno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova, zbog izjava kojima “unose nestabilnost u situaciju na sjeveru Kosova”.

Predsjednik Srbije je na tu vijest prošle sedmice rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu je ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić.

Policija s dugim cijevima i ‘fantomkama’

Vlasti Kosova zabranile su ranije u ponedjeljak ulazak na teritoriju Kosova ministrima iz Srbije Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen Đuriću i Selakoviću, objavili su srbijanski mediji.

Ðurić i Nikolić su, uprkos zabrani, stigli nešto prije 17.00 sati u Mitrovicu.

Ðurić je poručio da su došli kako bi Srbima prenijeli poruku da Kosovo i sjever Kosova nikada neće biti dio “samoproglašenog Kosova ili ‘velike Albanije'”.

Prema izvještajima Radio-televizije Srbije, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s “fantomkama” na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskrižju kod Banjske, desetak kilometara od Mitrovice, kontroliraju promet i putnike.

Kosovska policija prethodno je, oko 11.30 sati, na prijelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova posjeta manastirima na Kosovu ranije najavljena.

Pacoli: Hapšenje za nelegalan ulazak

“Mislim da se radi o inatu, koji ne vodi ničemu, koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, a ova odluka predstavlja ozbiljan gaf, veliki propust, koji ne pridonosi ukupnoj situaciju”, prenosi Hina izjavu ministra Vukosavljevića.

Policija Kosova je saopćila kasnije da Vukosavljeviću nije bio zabranjen ulazak na Kosovo, već da se on, nakon prelaska linije, sam vratio.

Ističe se i da dozvoljena posjeta ministru Vukosavljeviću nije, kako je planirano, provedena na prijelazu Merdare, već na Jarinju, na sjeveru.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da niko nema dozvolu za ulazak na Kosovo – ni Đurić, ni Vulin.

“Ko god uđe na Kosovo ilegalno, bit će uhapšen”, naveo je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prije podne povodom trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su u ponedjeljak prije podne beogradski mediji.

On je u petak u Briselu, nakon sastanka s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem kazao: “Dali – ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici”, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

EK: Dijalog, a eskalacija bilo koje vrste

“‘Ajd’ da vidim šta ćete da uradite o tom pitanju”, dodao je Vučić.

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančić ocijenila je da “obje strane” moraju poštovati dogovor u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova o posjetama zvaničnika, prenosi Tanjug.

”Neslaganja u vezi ovog dogovora moraju biti rješavana kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste”, poručila je Kocijančić.

Srbijanski zvaničnici podnijeli su zahtjev za ulazak na Kosovo, ali ih je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova odbilo.

Izvor: Agencije