Policajci otpušteni zbog imitiranja zahvata od kojeg je umro Afroamerikanac

Policajci možda nisu počinili zločin, ali fotografije su "zločin protiv čovječnosti i pristojnosti" (Reuters)

Tri policajca otpuštena su zbog fotografija na kojima se vidi kako oponašaju upotrebu zahvata na vratu, korištenom na Elijahu McClainu, 23-godišnjem Afroamerikancu, koji je umro prošle godine nakon što ga je policija zaustavila na ulici u predgrađu Denvera.

Policajci Erica Marrero, Kyle Dittrich i Jaron Jones oponašali su zahvat koji je korišten za potčinjavanje McClaina u oktobru prošle godine.

Privremena šefica policije Aurora Vanessa Wilson potvrdila je u petak da su Marrero i Dittrich otpušteni. Treći službenik Jones podnio je ostavku u utorak, rekla je.

Otpušten i četvrti policajac

Dodala je da razumije “poražavajući utjecaj koji je ovaj incident imao na odnos između zajednice i [policijskog] odjela”.

U petak je također otpušten četvrti policajac, Jason Rosenblatt. Fotografiju mu je poslao jedan od trojice, a on je odgovorio tekstom “hahaha”, izvijestili su lokalni američki mediji.

Rosenblatt, bijeli policajac iz Aurore, pomogao je u zaustavljanju McClaina u augustu prošle godine zbog nošenja skijaške maske i zbog toga što je “bio sumnjiv”.

Nakon što je policija izvela zahvat na McClain, ubrizgali su mu sedativ i on je kasnije pretrpio srčani zastoj.

Fotografije su zločin protiv čovječnosti

Policajac Nathan Woodyard, koji je na McClainu izveo zahvat, također je dobio fotografije, ali on nije izložen displinskom postpuku jer nije odgovarao.

“Stidimo se, umorni smo i ljuti smo”, rekla je Wilson. Policajci možda nisu počinili zločin, ali fotografije su “zločin protiv čovječnosti i pristojnosti”, rekla je.

McClainova smrt postala je rastujući krik usred nacionalnog obračuna zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde, s tim da je država ponovno otvorila slučaj zbog mogućih kaznenih prijava, a savezni dužnosnici istraživali su istragu o građanskim pravima.

Izvor: Agencije