Polemike zbog inicijative da Zrenjanin promijeni ime u Petrovgrad

Zrenjanin
Inicijativa za promjenu imena Zrenjanina zapravo je još jedan od oblika širenja straha i nesigurnosti (Screenshot / YouTube)

Odluka gradske uprave Zrenjanina da Ministarstvu za lokalnu samoupravu prosledi inicijativu za promenu naziva grada u Petrovgrad izazvala je polemiku u javnosti Srbije, a naročito u Vojvodini.

Inicijativu za promenu imena pokrenulo je Udruženje građana “Petrovgrad”, koje je osnovao lokalni privrednik i vlasnik nekoliko preduzeća Budimir Jovanović, uz obrazloženje da bi se time ispravila velika istorijska nepravda.

Kao razloge za promenu imena zagovornici ove ideje navode da je srpski kralj Petar 1918. godine doneo slobodu svim narodima koji su živeli na tom prostoru, te da se za njegovo ime vezuje, kako kažu, period “zlatnog doba srpske demokratije”.

U multietničkom gradu multietnički simboli

Sa druge strane, protivnici ove ideje smatraju da bi promena sadašnjeg naziva grada, koji je ime dobio po Žarku Zrenjaninu, revolucionaru i narodnom heroju iz tog kraja, mogla da destabilizuje etničke odnose u Banatu.

Politikolog i aktivista Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) Miroslav Samardžić kaže da je Zrenjanin multietnički grad.

“U njemu, pored većinskih Srba, žive i Mađari, Rumuni, Slovaci, Romi i pripadnici drugih naroda. Javna simbolika u etnički i verski složenim sredinama ne sme pripadati samo jednoj nacionalnoj grupi i samo jednoj tradiciji, ona mora voditi ka povezivanju različitosti u jednu zajednicu”, kazao je on.

Samardžić je naveo da je inicijativa da se gradu Zrenjaninu promeni naziv pokrenuta jer desničari nastoje da potisnu sve simbole koji podsećaju na antifašizam, socijalnu i nacionalnu ravnopravnost kako bi privatnim kompanijama, domaćim i stranim, omogućili da zajedničke resurse koriste za proizvodnju privatnih profita i kako bi mogli neograničeno da eksploatišu radnike.

Čanak: ‘Petrovgrad se zvao samo šest godina’

Sa druge strane, kako se moglo čuti na okruglom stolu o imenu grada, organizovanom u svečanoj sali Gradske skupštine, jedan od govornika, istoričar dr Aleksandar Ivanov, rekao je da se Žarko Zrenjanin, osim protiv fašizma, borio i za “uspostavljanje jednog totalitarnog komunističkog poretka, koji je odneo brojne žrtve”.  

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak nezadovoljan je odlukom lokalne samouprave Zrenjanina da od Beograda traži promenu imena u Petrovgrad jer je, kako kaže, taj naziv potrajao samo šest godina (od 1935. do 1941), i to “zbog dodvoravanja tadašnjim vlastima”.

“Zrenjanin se stotinama godina zvao Bečkerek, 72 godine se zove Zrenjanin, čak se u jednom periodu zvao i Nova Barselona. Sadašnja vlast traži od Beograda da mu se vrati ime Petrograd, koje je nosio šest godina u cilju dodvoravanja tadašnjem Beogradu. Ima li kraja?”, upitao je Čanak na svom Tviter-nalogu.

Novo ime na ulazu u grad

U Udruženju “Petrovgrad” smatraju da odluku o eventualnoj promeni imena treba da donese Gradska skupština. 

Građani Zrenjanina su se o tom pitanju već jednom izjašnjavali na referendumu 1992, kada se većina ipak odlučila za stari naziv.

Te godine je, na primer, Titovo Užice vratilo stari naziv, bez imena maršala.

Inače, naziv Petrovgrad je odlukom gradske uprave pre tri godine vraćen na saobraćajne oznake sa nazivom mesta na ulazu u grad.

Pored postojećeg naziva “Zrenjanin” dodato je i ime “Petrovgrad”, što je izazvalo proteste lokalnih članova udruženja boraca iz Drugog svetskog rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije