Polemika oko urne Nikole Tesle

Uoči 10. jula – dana rođenja naučnika Nikole Tesle, koji se u Srbiji obilježava i kao Dan nauke, u srbijanskoj javnosti ponovo je pokrenuta polemika o urni sa pepelom tog velikog naučnika.

Srpska pravoslavna crkva, ali i intelektualci, pokrenuli su inicijativu da se urna sa Teslinim pepelom, koja se čuva u muzeju u Beogradu, prenese u hram Svetog Save gdje bi bila položena u kriptu, izvještava Marko Subotić.

Protivljenje Muzeja

Takvoj ideji protivi se Muzej Nikole Tesle, gdje navode da urna predstavlja kulturno dobro kojem je mjesto u muzeju.

Posljednjih deset godina svog života, ovaj naučnik provodio je u hotelu u New Yorku, zbog čega je u njegovu čast hotel Njujorker na vrata njegove sobe stavio podsjećanje da je tu živio jedan od velikana nauke.

Ivana Zorić kustosica Muzeja Nikole Tesle, kaže:

„Kao dugogodišnji gost hotela, Tesla je imao tu privilegiju da osim hotelskog inventara u sobu unese i neke svoje krupnije predmete tako da je u muzej prenet Teslin krevet, njegov sef  i mi smo prvi put odlučili da prikažemo ove Tesline lične predmete“. 

Penkalo, pečat, češalj, otvarač za flaše, kišobran i cilindar sa inicijalima Nikole Tesle samo su neke od ličnih stvari naučnika koje sada čuvaju u beogradskom muzeju. Teslinu zaostavštinu, koja je pod zaštitom UNESCO-a, u Beograd je 1951. prenio njegov sestrić Sava Kosanović.

Muzej čuva i Teslinu ličnu i poslovnu arhivu na osnovu koje su i napravljeni eksponati koji pokazuju šta je taj naučnik sve izumio.

Samo jednom u svom životu Nikola Tesla boravio je u Srbiji.

Prije tačno 120 godina sišao je s voza na beogradski peron gdje ga je dočekalo nikoliko hiljada ljudi. U Beogradu se zadržao svega 30 sati tokom kojih ga je ugostio kralj, dok je zdravicu napisao i lično izrecitovao pjesnik Jovan Jovanović Zmaj.

U čast svom omiljenom pjesniku, Nikola Tesla je na Nijagarinim vodopadima jednom prilikom uz pomoć struje ispisao Zmajevo ime.

Memorijalna ustanova

Srbija je na drugi Teslin dolazak morala da sačeka njegovu smrt.

„Tesla je umro 7. januara 1943, prvo je sahranjen po pravoslavnim običajima i na groblju, ali kasnije su njegovi posmrtni ostaci kremirani i urana sa Teslinim pepelom preneta je 1957. u Beograd. Sada je prikazana u jednoj od prostorija, tako je muzej jedna memorijalna ustanova. Zašto je kremiran? Nemamo neki podatak o tome nikakav dokument ali najverovatnije je bila želja njegovih rođaka“, objašnjava Ivana Zorić.

Matija Bećković, književnik, smatra:

„Već decenijama on stoji u muzeju i ne radi se ni o čemu drugome nego da se ta urna kao i sve ostale priključi urnama i pepeo pepelu. ,A kako slučaj Tesle i Svetog Save se ne neki način podudaraju, tako da bi bilo najprirodnije da on bude sahranjen u hramu gde ima jedna velika kripta gde bi trebalo da budu pohranjeni velikani „.

Glavnu riječ u eventualnom premještanju pepela Nikole Tesle treba da dadne grad Beograd, čije rukovodstvo ne želi da se izjašnjava o ovoj polemici.

Izvor: Al Jazeera