Polarna hladnoća u Kanadi: Temperature do -40 stepeni

Temperature su ispod uobičajenih za ovo doba godine (Reuters)

Polarna hladnoća zahvatila je gotovo cijelu Kanadu, gdje se često mjere temperature niže od -40 °C bez nade da će porasti u nekoliko sljedećih dana.

Vlasti upozoravaju stanovništvo na oprez i izbjegavanje izlazaka.

Te ekstremno niske temperature predstavljaju opasnost po zdravlje, upozorila je Federalna meteorološka agencija.

Temperature su ispod uobičajenih za ovo doba godine u provincijama Alberta, Saskatchewan i Manitoba, u središtu i na zapadu zemlje, kao i na sjeveru Ontarija.

“Jutros je izmjereno -40 °C u Geraldtonu, na sjeveru Ontarija”, rekao je meteorolog Alexandre Parent i dodao da su posljednji put tako niske temperature zabilježene 1993. u Ontariju i Québecu.

Arktički zrak i jaki vjetrovi doveli su do ekstremnog zahlađenja u Whitehorseu, gdje upozoravaju na mogućnost ledenih padavina.

Obilan snijeg

Ministarstvo zdravstva upozorilo je da se na temperaturama blizu -35 °C izložena koža može zalediti za manje od deset minuta.

Dojenčad, mala djeca, starije i slabo pokretne osobe te beskućnici najugroženiji su na ekstremnim hladnoćama, dodaje Ministarstvo.

Polarna hladnoća otežava rad vatrogasaca, kao što je bio slučaj u noći između srijede i četvrtka, kad se voda ledila u šmrkovima tokom gašenja požara južno od Montréala.

Zbog većih potreba za smještaj organizuju se skloništa za beskućnike.

Agencija za pomoć na cestama CAA primila je 7.400 poziva iz Québeca i približno 1.000 iz Saskatchewana.

Val hladnoće mogao bi trajati do početka 2018, upozoravaju meteorolozi.

Obilan snijeg privukao je skijaše i napunio smještajne kapacitete skijališta.

Izvor: Agencije