Polarna hladnoća okovala Nijagarine vodopade

Sjeverna Amerika i dalje se suočava s trećom najhladnijom zimom u posljednjih 100 godina, tvrde stručnjaci, a prizori zaleđenih Nijagarinih vodopada i ledene plohe na Velikim jezerima najbolje govore u prilog tome da zima još traje.

Nijagarini vodopadi počeli su da se lede prije dva mjeseca, a ekstremno niske temperature uzrokovale su nesvakidašnji prizor ledenih grebena, što je ponovno izazvalo pažnju turista, a posebno zaljubljenika fotografije.

Uporedo s tim, čak 91 posto površine Velikih jezera (Ontario, Superior, Michigen, Erie i Huron) ostao je pod ledenom plohom.

Ribolov na ledu

Samo jedanput u historiji zabilježeno je da je veći postotak površine ovih jezera bio okovan ledom, a to se dogodilo 1979. godine, kada je pod ledom ostalo 94 posto njihove površine.

Stručnjaci najavljuju da bi se ekstremno niske temperature mogle nastaviti još neko vrijeme, a posebno strahuju od mogućih poplava koje su izvjesne ako dođe do naglog otopljavanja ledenih površina.

S druge strane, ledene plohe na jezerima posebno su obradovale ribare.

U Kanadi je tradicionalan ribolov na ledu. Zaljubljenici u tu aktivnost na motornim sankama odu na sredinu jezera, podignu ribolovačke šatore, u blizini kojih naprave i bušotine u ledu, te uživaju u ribolovu.

Izvor: Agencije