Polarna hladnoća odnijela 16 života u SAD-u

Meteorolozi su nadolazeću oluju nazvali 'ciklon bomba' zbog veoma snažne brzine kojom se širi (EPA)

Najmanje 16 osoba preminulo je od utorka zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, odnosno polarne hladnoće koja je zahvatila veći dio SAD-a.

Agencija Anadolija javlja kako su posljednjih nekoliko dana zabilježene rekordno niske temperature.

Snijeg je padao i u srijedu, dok je za četvrtak izdano upozorenje za istočnu obalu kojoj prijeti snažna snježna oluja s vjetrovima jačine uragana.

Meteorolozi su nadolazeću oluju nazvali “ciklon bomba” zbog veoma snažne brzine kojom se širi te su upozorili stanovnike da ne napuštaju svoje domove.

Snijeg i na Floridi

Državni meteorološki zavod najavio je da će snježna oluja donijeti mješavinu grada, susnježice i snijega u područje od sjeverne Floride do Južne Karoline te Nove Engleske.

Prognostičari najavljuju da će snijeg padati brzo, nekoliko centimetara po satu, a oluju će pojačati tzv. meteorološka bomba.

Radi se o pojavi koju je prvi puta opisao Fred Sanders, profesor na MIT-u, 1980. godine. Događa se kada tlak zraka u središtu oluje u 24 sata padne za najmanje 24 milibara.

Američki jugoistok u srijedu je zasula ledena kiša, susnježica i snijeg, a milijuni ljudi suočavaju se s ledenim temperaturama, prenose američki mediji.

U New Yorku je temperatura ispod nule još od Božića, a snijeg je pokrio čak i Floridu.

Zbog neuobičajene hladnoće na Floridi zatvorena su tamošnja sveučilišta univerziteti te vodeni parkovi u Orlandu, a vlasti su otvorile desetine skloništa.

Vanredno stanje u mnogim državama

Guverneri južnih država od Virginije do Floride upozorili su stanovnike da mogu očekivati zaleđene ceste i mnogo niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine.

Guverner Georgije već je proglasio izvanredno stanje u dijelu svoje države, a u nekim područjima Južne Karoline mještani su nagomilali zalihe i ispraznili police prodavaonica.

Kombinacija snažnog vjetra i niskih temperatura uzrokovala je nestašice struje na jugoistoku i zaledila ceste te time otežala putovanje na posao milijunima Amerikanaca od sjevera Floride do juga Virginije.

Istodobno se šest država Nove Engleske, od Connecticuta do Mainea, priprema za obilne snježne padaline koje se najavljuju u četvrtak.

U Bostonu očekuju najmanje 30 centimetara snijega.

Izvor: Agencije