Polanski odustao od predsjedavanja žirijem Cesara

Američke vlasti pokrenule su postupak protiv Polanskog prije gotovo 40 godina (AP)

Filmski režiser Roman Polanski odustao je od planiranog predsjedavanja dodjeli Cesara, francuske verzije Oscara, nakon protesta francuske ministrice za prava žena i feminističkih grupa zbog višedecenijskih optužbi SAD-a protiv njega za seksualno zlostavljanje.

Francuska akademija filmskih umjetnosti, koja organizuje dodjelu Cesara 24. februara, razmatra alternativne opcije nakon odluke Polanskog da se povuče, rekao je zvaničnik Akademije, ne komentarišući razlog odluke Polanskog, prenosi AP.

To je iznenađujući neuspjeh za 83-godišnjeg režisera, koji je preživio holokaust i cijenjen je u Francuskoj, i čija je filmska karijera nastavila da cvjeta otkako je iz SAD-a pobjegao u Pariz krajem 1970-ih, ocjenjuje američka agencija.

Francuska ministrica za ženska prava Laurence Rossignol ocjenila je prije tri dana kao “iznenađujuću i šokantnu” odluku da Polanski bude izabran za predsjedavajućeg dodjele Cesara.

Tražen već četrdeset godina

Izbor Polanskog na čelo žirija za dodjelu Cesara pokazuje “ravnodušnost u pogledu zlodjela za koje je on optužen” i “svojevrsno banalizovanje silovanja”, rekla je francuska ministarska za Radio France Culture, prenio je AFP.

Polanskog SAD krivično goni već gotovo 40 godina zbog navodnog silovanja 13-godišnje djevojčice u Los Angelesu.

Rossignol je istakla da je “iznenađujuće i šokantno da slučaj silovanja ima tako mali značaj u životu jednog čovjeka”.

Odluka da se Polanskom ukaže čast da predsjedava svečanoj dodjeli Cesara razgnjevila je ženske grupe, a mnoge su putem društvenih mreža pozvale na bojkot.

Izvor: Agencije