Oglasi

Pola Vučićevog programa odnosi se na ekonomiju

Dosadašnjem i budućem premijeru Aleksandru Vučiću na prvom mjestu su radna mjesta i smanjenje nezaposlenosti.
Mediji su objavili polazišta koje će Vučić u svom programu detaljno razraditiTanjug - Arhiva

Polovica od 10 točaka programa nove Vlade Srbije odnosi se na ekonomiju, a značajan dio pripada i obrazovanju, zdravstvu i europskim integracijama, objavio je beogradski Blic.

Riječ je, kako navodi list, o polaznim točkama koje će u programu biti detaljno razrađene, a dosadašnji i budući premijer Aleksandar Vučić će svaku stavku obraditi na 10 stranica.

Prva točka Vučićevog programa odnosi se na radna mjesta, odnosno smanjenje nezaposlenosti i ulaganje u nova radna mjesta za budućnost u IT-sektoru, poduzetništvu, malim i srednjim poduzećima, stranim ulaganjima...

Naredna točka odnosi se na uravnotežen proračun, rješavanje problema iz prošlosti kao što je restrukturiranje duga i sudbina poduzeća u državnom vlasništvu kojima slijedi privatizacija.

Vučić je kao treću točku, prema pisanju Blica, odredio povezivanje Srbije sa svijetom, ulaganje u infrastrukturu i turizam kako bi Srbija postala regionalno prometno čvorište kroz investiranje u infrastrukturu, koridore, pruge, luke, turizam, aviopromet...

EU na posljednjem mjestu

Kao peti cilj je postavljeno pokretanje poljoprivrede i poticanje zemljoradnika da uvećaju i prošire prozivodnju kroz dodanu vrijednost, marketing, reformu u području raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, reformu poticaja.

Naredna točka je kvalitetno obrazovanje mladih i reforma obrazovnog sustava Srbije - predškolsko, dualno obrazovanje, reforma visokog obrazovanja, sveobuhvatni programi za mlade.

Slijedi zdravlje i novi plan za zdravstvenu zaštitu, kroz rad na prevenciji bolesti, uređenje zdravstvenih ustanova, smanjenje vremena čekanja, veću kvalitetu njege, rješavanje pitanja strukturnih viškova.

Osiguranje pravednog društva, borba protiv korupcije i podrška onima kojima je pomoć najpotrebnija kroz pravedniji sustav socijalne zaštite je sedma točka programa, a slijedi stvaranje sustava koji služi građanima, kroz korjenite promjene prema efikasnom javnom sektoru - racionalizacija broja zaposlenih u cilju efikasnosti (plaća), eliminiranje birokracije, e-vlada.

Potom su tu i očuvanje sigurnosti države, borba protiv kriminala, očuvanje nacionalne sigurnosti i borba protiv terorizma, zaštita od katastrofa i zaštita životne sredine, a posljednja, 10. točka je put Srbije u Europsku uniju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.