Pola miliona palestinske djece neće ići u školu

Pedeset posto djece u Gazi i 31 posto odraslih pati od posttraumskog stresnog poremećaja (AFP)

Gotovo Pola miliona palestinske djece možda u septembru neće nastaviti školovanje ne prikupi li međunarodna zajednica u idućim sedmicama 100 miliona dolara, koliko joj trenutno nedostaje, objavili su Ujedinjeni narodi.

Nikolaj Mladenov, UN-ov izaslanik za Bliski istok, rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da se škole koje vodi UN-ova agencija za pomoć i radove za palestinske izbjeglice u regiji zbog finansijskih problema najesen neće otvoriti.

“To će imati teške posljedice za palestinsku izbjegličku djecu u Gazi, na Zapadnoj obali, u Jordanu, Libanu i Siriji, ali i za stabilnost i sigurnost ionako trusne regije”, rekao je Mladenov.

UNRWA je već prije objavila da bi finansijski manjak mogao utjecati na rad 700 škola.

Mladenov je kazao da bi bilo veoma važno da se postigne trajno rješenje “dviju država”, ali je dodao i da su “dvije strane od toga rješenja dalje nego ikad”.

Polovina djece boluje od PTSP-a

Istovremeno je objavljeno da 51 posto djece u Gazi i 31 posto odraslih pati od posttraumskog stresnog poremećaja.

Organizacija za duševno zdravlje Gaze (The Gaza Mental Health Foundation) provela je program za utvrđivanje mentalnog zdravlja stanovništva, s ciljem utvrđivanja posljedica koje su rat i ratne aktivnosti ostavile na društvo, javlja Anadolija.

Utvrđeno je kako je, nakon prošlogodišnjih vojnih napada Izraela, u velikoj mjeri narušeno mentalno zdravlje palestinskog naroda.

U napadima Izreala, koji su počeli 7. jula 2014. godine i trajali 51 dan, poginulo je 2.157 osoba, dok je više od 11.000 osoba ranjeno.

Pored toga, pričinjena je ogromna materijalna šteta, u kojoj je u potpunosti uništeno 17.200 kuća, 73 džamije i 24 škole.

Prema podacima UN-a, više od pola miliona ljudi privremeno je smješteno u školama.

Na izraelskoj strani poginula je ukupno 71 osoba, među kojima je bilo 66 vojnika, četiri civila i jedan strani radnik.

Izrael drži pod blokadom Pojas Gaze od 2007. godine.

Izvor: Agencije