Pola miliona novorođenčadi preminulo 2019. zbog zagađenja zraka

Sve je više dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju zraka tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prijevremeno (EPA)

Najmanje 476.000 novorođenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagađenja zraka, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi, a u skoro tri četvrtine slučajeva tragedija se desila zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuhanje, pokazala je najnovija studija o zagađenju zraka, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Više od 116.000 novorođenčadi u Indiji je umrlo od zagađenja zraka u prvom mjesecu života, a 236.000 u podsaharskoj Africi, navodi se u studiji prilikom čije su izrade korišteni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posljedice i Instituta za evaluaciju zdravlja.

Prema autorima studije, sve je više dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju zraka tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prijevremeno.

„Iako se polako i stalno smanjuje zavisnost domaćinstava od goriva loše kvalitete, zagađenje zraka je i dalje ključni faktor smrti te djece“, ocijenio je predsjednik Instituta za zdravstvene posljedice Dan Greenbaum i dodao kako su posebno pogođena novorođenčad u južnim dijelovima Azije i u subsaharskoj Africi.

Uticaj pandemije COVID-a 19

Zagađenje zraka je tokom 2019. godine prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi širom svijeta što je, kako se dodaje, četvrti vodeći uzrok smrtnosti.

Autori studije su ukazali kako je pandemija COVID-19 prouzrokovala brojne smrtne slučajeve, kao i ekonomske i društvene probleme, ali da je uticala i na zagađenje.

„U mnogim zemljama je nebo ponovo plavo, a noći su zvjezdane, često prvi put u posljednjih više godina uslijed pada aktivnosti“, naveli su naučnici, ali i upozorili – ovi pomaci su kratkog vijeka.

Izvor: Agencije