Oglasi

Pola miliona novorođenčadi preminulo 2019. zbog zagađenja zraka

U skoro tri četvrtine slučajeva se desila zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuhanje.
Sve je više dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju zraka tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prijevremenoEPA - Ilustracija

Najmanje 476.000 novorođenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagađenja zraka, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi, a u skoro tri četvrtine slučajeva tragedija se desila zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuhanje, pokazala je najnovija studija o zagađenju zraka, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Više od 116.000 novorođenčadi u Indiji je umrlo od zagađenja zraka u prvom mjesecu života, a 236.000 u podsaharskoj Africi, navodi se u studiji prilikom čije su izrade korišteni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posljedice i Instituta za evaluaciju zdravlja.

Prema autorima studije, sve je više dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju zraka tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prijevremeno.

„Iako se polako i stalno smanjuje zavisnost domaćinstava od goriva loše kvalitete, zagađenje zraka je i dalje ključni faktor smrti te djece“, ocijenio je predsjednik Instituta za zdravstvene posljedice Dan Greenbaum i dodao kako su posebno pogođena novorođenčad u južnim dijelovima Azije i u subsaharskoj Africi.

Uticaj pandemije COVID-a 19

Zagađenje zraka je tokom 2019. godine prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi širom svijeta što je, kako se dodaje, četvrti vodeći uzrok smrtnosti.

Autori studije su ukazali kako je pandemija COVID-19 prouzrokovala brojne smrtne slučajeve, kao i ekonomske i društvene probleme, ali da je uticala i na zagađenje.

„U mnogim zemljama je nebo ponovo plavo, a noći su zvjezdane, često prvi put u posljednjih više godina uslijed pada aktivnosti“, naveli su naučnici, ali i upozorili - ovi pomaci su kratkog vijeka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.