Pola miliona državljana EU-a treba tražiti novi status u Britaniji

Ukupno tri miliona građana zemalja članice Unije podnijelo je molbe za status stalnog boravka, svojevrsnu dozvolu Vlade da ostanu u Velikoj Britaniji (EPA)

Gotovo 500.000 ljudi koji su državljani članica Evropske unije i žive u Velikoj Britaniji mora podnijeti molbu za novi imigracijski status koji im je potreban da bi ostali u toj zemlji nakon Brexita, piše Reuters.

Vlada uvodi najveće promjene u kontroli britanskih granica u posljednjih nekoliko decenija te nakon Brexita useljenici iz EU-a više neće imati prioritetni status u odnosu na one iz ostalih zemalja, prenosi Hina.

Službena statistika pokazuje da je ukupno tri miliona građana zemalja EU-a podnijelo molbe za tzv. “riješeni status”, odnosno status stalnog boravka, svojevrsnu dozvolu Vlade da ostanu u Britaniji.

Žele li ostati u Britaniji, evropski državljani moraju do kraja juna 2021. zatražiti status stalnog boravka.

Nova vrsta imigrantskog statusa

Svi građani zemalja članica EU-a imaju pravo na prijavu za taj status ako borave u zemlji duže od pet godina, a nemaju državljanstvo, ili se mogu prijaviti za status pred rješenjem, tzv. pre-settled status, ako borave kraće od pet godina.

To je nova vrsta imigrantskog statusa uvedena upravo za građane EU-a, a koja bi im trebala omogućiti da ostanu te normalno žive i rade u Britaniji.

Ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da je vrlo zadovoljna odgovorom na program rješavanja statusa evropskih državljana te da je sada vrijeme da zemlje članice EU-a usvoje sličan model.

Od dosad obrađenih molbi 58 posto otpada na “riješeni status”, a ostatak je u statusu “pred rješenjem”.

Izvor: Agencije