Pokušava se naći izlaz iz krize UKCS-a

Čelnici Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i rukovodstvo Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu razgovarali su u ponedjeljak o teškom stanju u kojem se ta zdravstvena ustanova nalazi. Pokušavaju naći rješenje za izlaz iz finansijske krize.

Na sastanku nije bilo riječi o prijetnjama članovima Sindikata zdravstvenih radnika da će zbog, kako navode, pritisaka i mobinga u toj ustanovi, poduzeti sve zakonske mjere da se zaštite.

Dug UKCS-a iznosi blizu 50 miliona eura. Direktorica Sebija Izetbegović kaže kako je situacija ozbiljna i teška, kako je reforma zdravstva neophodna. Predlaže svojevrsne promjene u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Delegati entitetskog Parlamenta izražavaju podršku.

“Naš zahtjev je bio da se, na neki način, u Zakon o zdravstvenoj zaštiti ugradi mogućnost da novac prati pacijenta, odnosno da one ustanove koje primaju najveći broj pacijenata budu adekvatno i finansirane”, kaže Izetbegović.

‘Sredstava, očito, ima’

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije ističe: “Možemo napraviti taj prvi korak dobre volje da se stanje u zdravstvu u Federaciji riješi, da se izvrši pravednija raspodjela sredstava, kojih očito u zdravstvu ima.”

Iz Sindikata već neko vrijeme upozoravaju na loš tretman pacijenata, duge liste čekanja te nedostatak osnovnih medicinskih sredstava.

“Dešava se da samo ljekar saopšti pacijentu da treba da nabavi neki lijek, ne može dobiti potvrdu, uzeti recept, zatražiti refundaciju od zdravstvenog osiguranja. To je direktno na štetu pacijenata”, kaže Suad Rožajac, predsjednik Sindikata UKCS-a u ostavci.

Iz Kliničkog centra tvrde kako je predsjedniku Sindikata mandat istekao i da treba provesti proceduru izbora novog. Granski sindikat ovakvo ponašanje uprave UKCS-a naziva pritiscima i mobingom. Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo preduzet će sve zakonom predviđene mjere za zaštitu prava na slobodno sindikalno organiziranje i nesmetano sindikalno djelovanje, na način da će svim zakonskim sredstvima, uključujući i obustavu rada, onemogućiti poslodavcu da se miješa u rad Sindikata UKCS-a, poručuju.

Izetbegović navodi: “Željeli smo da se jednako opterete ustanove na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou. O Sindikatu nismo uopće razgovarali.”

Na loše stanje na Klinici upozorio je i Upravni odbor Ljekarske komore KS-a, zaključivši kako se, zbog neadekvatne organizacije, neposredno ugrožavaju životi i zdravlje pacijenata. Sa Klinike su odgovorili kako je zdravstvena usluga na najvišem mogućem nivou.

Reformu treba cijeli sektor

Dragan Stevanović, predsjednik Ljekarske komore, koji je ovaj put pristao govoriti samo u vlastito ime, kritizira direktoricu Izetbegović, jer je naložila da Klinika urgentne medicine ne radi tokom cijele sedmice te da se pacijenti šalju u drugu ustanovu, gradsku bolnicu.

“Evo vam primjer:, čovjek koji dobije akutni infarkt miokarda, 20 godina, sa svim kriterijima za akutno postupanje, otvaranje krvne žile, bit će dovezen u Opću bolnicu u ponedjeljak i petak. Izgubit će dragocjeno vrijeme dok mi ne dogovorimo prebačaj u Klinički centar. Čovjek od 80 godina, koji je to isto dobio utorak, srijedu i četvrtak, subotu ili nedjelju će otići u Klinički centar i bit će u povlaštenom položaju. Je li to normalno?”, dodaje.

Klinički centar u Sarajevu u nadležnosti je entiteta i kantona. No, reforme treba cijeli zdravstveni sektor. U institucijama sistema o njima se mnogo govori, ali mnogima još nije jasno šta donose.

Izvor: Al Jazeera