Oglasi

Pokušaj rješenja problema između dva Sudana

Sudanski i južnosudanski predsjednici razgovarali su o mogućnosti prevazilaženju razmirica između dvije zemlje
Još nismo završili, rekao je Salva Kiir nakon razgovora sa svojim sudanskim kolegomReuters

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir i južnosudanski predsjednik Salva Kiir sastali su se Adis Abebi, treći put od septembra prošle godine, nastojeći riješiti međusobne razmirice i nesporazume između dviju zemalja.

Nakon gotovo dvosatnog razgovora, predsjednici Sudana i Južnog Sudana pridružili su se radu samita Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije, na kojem će se raspravljati o lošim odnosima koji su ove dvije države u proljeće 2012. dovele na sam rub rata.

Na samitu će se razgovarti i o stanju u Maliju,  koji će biti glavna tema samita šefova država Afričke unije koji će se u nedjelju i ponedjeljak u Adis Abebi.

Nakon gotovo dvosatnog razgovora, predsjednici Sudana i Južnog Sudana pridružili su se radu samita Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije, na kojem će se raspravljati o lošim odnosima koji su ove dvije države u proljeće 2012. dovele na sam rub rata.

"Još nismo završili", rekao je za France presse Salva Kiir nakon razgovora sa svojim sudanskim kolegom, ne isključivši mogućnost novog sastanka tokom njihovog boravka u Adis Abebi.

Izvor: Agencije