Oglasi

Pokušaj lidera socijaldemokrata da sastavi vladu Švedske

Umjerena stranka i čelnik bloka desnog centra Alijanse Ulf Kristersson prvi su pokušali sastaviti vladu no nisu uspjeli.
Loftvenu, koji ima dvije sedmice da sastavi vladu, izglasano je nepovjerenje na dužnosti premijera 25. septembraAP

Predsjednik švedskog Parlamenta rekao je u ponedjeljak kako je pozvao čelnika socijaldemokrata i tehničkog premijera Stefana Lofvena da pokuša sastaviti vladu nakon što je čelnik opozicije desnog centra odustao od sličnog pokušaja tokom vikenda.

Opći izbori 9. septembra završili su bez jasne većine, a antiimigracijski švedski demokrati jezičak su na vagi, premda sa njima ne želi koalirati ni lijevi ni desni centar.

Umjerena stranka i čelnik bloka desnog centra Alijanse Ulf Kristersson prvi su pokušali sastaviti vladu no nisu uspjeli.

Loften ima nešto bolje šanse.

„Stranke moraju ponovno razmisliti ako želimo napredovati u ovom procesu“, rekao je predsjednik Andreas Norlen.

Centar i liberali potkopali Kristerssona

Loftvenu, koji ima dvije sedmice da sastavi vladu, izglasano je nepovjerenje na dužnosti premijera 25. septembra.

Njegov blok lijevog centra Socijaldemokrata, Zelenih i Lijeve stranke ima 144 mjesta u 349-članom parlamentu, jedno više od Alijanse desnog centra.

Švedski demokrati, koje su osnovali pripadnici neonacističkih grupa, imaju 62 mjesta.

Loftven se nada kako će dobiti podršku stranaka Centar i Liberalne stranke - sada dio bloka Alijansa.

Te dvije stranke potkopale su Kristerssonov pokušaj sastavljanja vlade tokom vikenda kazavši kako bi s njegovim prijedlozima vladi bila nužna podrška švedskih demokrata.

Čelnici Centra i Liberalne stranke rekli su kako još uvijek žele Kristerssona za premijera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.