Pokušaj demonstracije sile izraelske desnice

Blizu 15.000 pristalica Likuda i njegovih partnera okupilo se u nedjelju navečer na Rabinovom trgu (Reuters)

Izraelska desnica, koju predvodi premijer na odlasku Benjamin Netanyahu, u nedjelju je demonstrirala silu, okupivši svoje pristalice nepunih 36 sati prije parlamentarnih izbora koje je raspisala, ali na kojima se njena pobjeda čini sve manje izglednom.

Blizu 15.000 pristalica Likuda i njegovih partnera nenaviklih na javne skupove okupilo se u nedjelju navečer na Rabinovom trgu u Tel Avivu.

Na istom trgu se prošle sedmice okupilo više od 25.000 ljudi koji su došli protestirati protiv Netanyahua.

Stojeći iza neprobojnog stakla, premijer na odlasku je upozorio: “Postoji prava opasnost da ljevica preuzme vlast.”

“Premda”, dodao je odmah, “javnost želi, svi to znamo, da i dalje vodim zemlju.”

Pad u anketama

“Istina je da još nemamo koalicijsku većinu od 61 mandata, moramo pojačati napore da u tome uspijemo”, kazao je premijer, nakon čega je na govornici prepustio mjesto partnerima, vjerskom nacionalisti Naftaliju Bennettu i Eliju Yishaiju iz krajnje desnice.

Svi su se okupili ne bi li motivirali svoje pristalice nepuna 24 sata prije završetka kampanje koju je premijer na odlasku počeo bez straha, ali je poslije doživio pad u anketama.

Ovi parlamentarni izbori bit će neizvjesni i, ako je vjerovati anketama, na njima će presuditi birači centra.

Opozicija, koju predvodi Cionistički savez laburista Isaaca Herzoga, prednjači za tri do četiri zastupnička mjesta ispred Netanyahuova Likuda, što Herzogu ne garantira premijersku dužnost.

Prema izraelskom izbornom sistemu, vladu ne sastavlja nužno nositelj liste s najvećim brojem glasova, nego onaj među 120 izabranih zastupnika koji je kadar formirati koaliciju.

‘Tuđinska stranka’

Netanyahu se protivi formiranju vlade nacionalnog jedinstva, budući da “takva vlada ne bi mogla funkcionirati zbog velikih međusobnih razlika”.

Ponovno je Cionistički savez nazvao “tuđinskom strankom”, pošto je administraciji američkog predsjednika Baracka Obame uputio izazov, osudivši u Kongresu nuklearne pregovore s Iranom koji su u toku.

“Strane vlade pomažu ljevičarskim organizacijama desecima miliona dolara, jer znaju da će [Cionistički savez], ako dođe na vlast, popustiti pred svim ucjenama međunarodne zajednice”, upozorio je.

Prema njegovoj ocjeni, bilo kakvo popuštanje Palestincima “ne bi bilo umjesno”.

Izvor: Agencije