Pokreti i govor umjesto tastature i miša

Ulazimo u post PC eru u kojoj računalo prepoznaje ljudske pokrete i glas

Piše: Robert Gabelić

Microsoftova tehnologija za prepoznavanje pokreta Kinect preseljena je iz igračke konzole i na računalo. Od početka mjeseca Kinect za Windows postaje standardna računalna komponenta koja omogućava realizaciju prirodnije interakcije čovjeka i stroja.

Programeri su dobili alat koji im omogućava izradu aplikacija koje će pokrete tijela prevoditi u naredbe.

Premda se mahanje rukama u želji za pomicanjem sadržaja na ekranu, ili posredno objekta u stvarnom prostoru, može činiti čudnim, pa i pomalo smiješnim, ono je prirodnije od korištenja tastature.

Novi televizori

Čovjek je s računalom dugo komunicirao tastaturom i tekstualnim naredbama. Nakon toga dizajniran je miš i grafički interfejs koji su računala približila milijunima. Telefoni i tableti popularizirali su ekrane osjetljive na dodir. Ono što danas postaje aktualno je realizacija još prirodnijih korisničkih interfejsa. Ulazimo u post PC eru u kojoj računalo prepoznaje ljudske pokrete i glas, postaje pomoćnik, a ne samo alat.

Zbrka daljinskih upravljača uskoro bi trebala nestati sa stolova. Sve više uređaja, umjesto tastaturom, primat će naredbe glasom i pokretima.

Dobar primjer budućnosti prirodnih interfejsa koji su već tu predstavlja Siri. Apple je u svoj novi pametni telefon ugradio inteligentnu glasovnu asistenticu koja pomaže pri uređivanju kalendara, preporuci restorana, snalaženju u prostoru. Siri će odgovoriti na svako pitanje i premda ju još uvijek mnoga zbunjuju već sada je jasno kako će se vrlo brzo računalo i čovjek jako dobro sporazumijevati glasom.

Prije godinu dana Watson, IBM-ovo superračunalo pobijedilo je u popularnom američkom kvizu Jeopardy najbolje američke igrače. Voditelj je pri tom koristio uobičajen jezik, baš kao i u svim prethodnim emisijama u kojima su pozvani igrači pobjeđivali.

Budućnost prirodnih korisničkih interfejsa nalazi se u uređajima koji će spajati različite oblike prirodnog ponašanja, pokazivanja, kretnji, dodira i prilagođavati ga čovjeku.

Početkom godine na CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike, predstavljena je čitava serija TV modela koji glasovno upravljanje dovode u dnevnu sobu..

Riječima ‘Hi TV’ aktivira se glasovna kontrola novih televizora, dok mahanje rukom omogućuje regulaciju jačine zvuka, primjerice, stisak šake ekvivalent je za klik mišem. Novu generaciju TV-a predstavio je čitav niz proizvođača poput Samsunga, Lenova, LG-a.

Zbrka daljinskih upravljača uskoro bi trebala nestati sa stolova. Sve više uređaja, umjesto tastaturom, primat će naredbe glasom i pokretima.

Upravljanje pogledom

Pionir u domeni prirodnog korisničkog interfejsa kompanija Tobii Technology otišla je korak dalje od Microsofta i tržištu ponudila senzor koji prati  oko. Tobii  X1 light Tracker, zavisno o usmjerenju pogleda otvara prozore, pomiče kursor i sl.

Kamera smještena na gornjem okviru monitora također dobiva svojstva senzora koji prepoznaje pokrete. Asus je već počeo s testnom ugradnjom Kinect tehnologije u sam prijenosnik. Sljedeće područje na kojem možemo očekivati prodor senzora pokreta su telefoni.

Sljedeći Microsoftov operacijski sistem podržavat će čitav niz senzora, nagovještavajući vrijeme u kojem će tastatura gubiti svoju današnju poziciju.

Iako je tehnologija koja prati ljudske pokrete s nama godinama, tek sad je došlo vrijeme za njezino šire prihvaćanje i na području osobnih kompjutera. Za to je najzaslužniji Kinect.. 

Iz igre u posao

Microsoftov Kinect je protekle godine bio jedan od najbolje prodavanih gadgeta. Kontroler koji ugrađenim kamerama ljudske pokrete pretvara u kontrole osvoji je korisnike igara i Xbox konzoli donio značajnu prednost nad konkurentima. Brzo nakon predstavljanja, Kinect je postao najbrže prodavani elektronički uređaj svih vremena, čime je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Prototip  laptopa Tobii Technologya s ugrađenom funkcijom upravljanja pogledom trenutno koristi nadolazeći Windows 8 i omogućuje prebacivanje među prozorima, uvećavanje i selektiranje aplikacija samo fiksiranjem pogleda na jednu točku. Sljedeći Microsoftov operacijski sistem podržavat će čitav niz senzora, nagovještavajući vrijeme u kojem će tastatura gubiti svoju današnju poziciju.

Da je prirodni korisnički interfejs područje koje postaje sve zanimljivije potvrđuje i Intel. Najveći proizvođač čipova zajedno s tvrtkom Naunce uskoro namjeravaju ponuditi prijenosnik kojim će se upravljati govorom. Intelov cilj je usavršiti tehnologiju koja bi usvajala i učila specifične naglaske, što je danas još uvijek problem.

Izvor: Al Jazeera