Pokret pet zvijezda: Salvini više nije vjerodostojan partner

Luigi Di Maio, Matteo Salvini
U Pokretu pet zvijezda i Demokratskoj stranci otvoreno se govori o formiranju koalicije kako bi marginalizirali Salvinija (EPA)

Talijanski antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) priopćio je da Matteo Salvini, predsjednik krajnje desne Lige, više nije vjerodostojan partner i tako, čini se, zalupio vrata bilo kakvoj mogućnosti nastavka suradnje u koalicijskoj Vladi Italije.

Čelništvo Pokreta pet zvijezda sastalo se u nedjelju u vili njegova utemeljitelja, komičara Beppea Grilla, kako bi utvrdili svoje stajalište kada premijer Giuseppe Conte u utorak u Senatu bude govorio o krizi vlasti, prenosi Hina.

“Svi prisutni su se složili da Salvini više nije vjerodostojan sugovornik”, ističe M5S u priopćenju.

Na sastanku su bili čelnik M5S-a Luigi Di Maio, njegov predsjednik donjeg doma Roberto Fico i Alessandro Di Batista, koji nije u parlamentu, ali je možda političar s najvećom karizmom i s velikim brojem pristaša.

Salvini ublažio stajalište, bivši saveznici odbili

Očito želeći iskoristiti rast popularnosti, Salvini je 8. kolovoza obznanio da koalicija s M5S više nije moguća i najavio je izbore iz kojih bi mogao izaći kao premijer.

No, plan mu nije uspio.

Liga je predložila da se glasa o povjerenju Vladi, ali su M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili raspravljati o tome pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija. 

Ne želeći izgubiti vlast, Salvini je ublažio stajalište i rekao da je spreman nastaviti suradnju s M5S-om, uz moguće kadrovske izmjene u Vladi, na što bivši saveznici nisu pristali.

Izvor: Agencije