Oglasi

Pokret 5 zvjezdica protiv suđenja Salviniju

Glasanje o tome da li pokretati postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Italije obavljeno je putem interneta.
Konačnu odluku o odobravanju pravosuđu da goni ministra donose senatski odbor i Senat u cjeliniReuters - Arhiva

Članovi Pokreta 5 zvijezda (M5S) očitovali su se u ponedjeljak protiv suđenja italijanskom ministru unutrašnjih poslova i svom koalicijskom partneru Matteu Salviniju (Liga, krajnja desnica) glasajući putem interneta. 

Gotovo 60 posto članova glasovalo je u korist Salvinija, navodi Hina.

Više od 52.000 članova sudjelovalo je u glasovanju koje je trajalo od 10 do 21,30 sati jučer po srednjoevropskom vremenu na platformi Rousseau.

„Velik broj glasača još jednom pokazuje da Rousseau funkcionira i potvrđuje važnost našeg instrumenta direktne demokratije“, izrazio je zadovoljstvo premijerov zamjenik Luigi Di Maio, predsjednik M5S.

Sosad neuobičajena odluka o organizovanju glasanja oštro je podijelila antisistemsku stranku čiji je vrh, kao i čelništvo Lige, reklo da bi mogla potaknuti krizu vlasti u slučaju nepovoljnog ishoda za ministra unutarnjih poslova.

Zabranio iskrcavanje migranata

Ministarski sud (tijelo nadležno za članove vlade) u Cataniji, na jugu zemlje, pokrenulo je istragu protiv Salvinija zbog „otmice“ jer je nekoliko dana zabranjivao iskrcavanje 177 migranata koje je u augustu spasio Diciotti, brod italijanske obalne straže.

Migranti su na kraju raspodijeljeni po zemljama EU-a.

Konačnu odluku o odobravanju pravosuđu da goni ministra donosi ipak senatski odbor koji zasjeda u utorak, a zatim i Senat u cjelini, gdje M5S i Liga imaju većinu.

M5S, zahvaljujući rezultatu internetskog glasanja, treba zajedno s Ligom odbiti pokretanje sudskog progona.

Odluka M5S da zatraži mišljenje članstva podijelila je pokret - utemeljen na načelima jasnoće, poštenja i parlamentarne demokracije - na „čiste i čvrste“ koji misle da ništa ne smije stajati na putu pravdi i na „realiste“ koji ocjenjuju da Salvinija treba zaštititi od suđenja, u protivnom postoji mogućnost raspada koalicijske vlade.

Na platformi Rousseau pitanje je bilo ovako formulirano: „Je li odluka o odgodi iskrcavanja s broda Diciotti radi raspodjele migranata po evropskim zemljama donesena radi zaštite državnog interesa?"

Glasači su bili pozvani da odgovore „da“, što bi značilo da se ministra neće sudski goniti, ili „ne“, što bi značilo suprotno.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.