Pokrenuta velika akcija protiv trgovine ljudima

Među žrtvama je veći broj osoba s područja balkanskih zemalja (Al Jazeera)

Policija u Bosni i Hercegovini počela je u nedjelju uvečer provoditi veliku akciju čiji je cilj prekidanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala i prostitucije, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, koje koordinira ovu akciju.

Slična operacija, objasnili su, istodobno je počela u Njemačkoj i Austriji, a riječ je o velikoj međunarodnoj akciji koja je ranije planirana.

Akcija je usmjerena na otkrivanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala povezanog s trgovinom ljudima radi prostitucije i drugim kaznenim djelima.

Među žrtvama je veći broj osoba s područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima istražitelja, ima i malodobnih osoba.

Pretres u Sanskom Mostu

“Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu počeli su večeras pretres jednog objekta na području Sanskog Mosta u okviru međunarodne akcije otkrivanja lanca organiziranog kriminala povezanog sa trgovinom ljudima i drugim krivičnim djelima”, potvrdila je Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e te dodala kako će više detalja o akciji biti objavljeno u ponedjeljak ujutro.

Akcija je rezultat duge i temeljite istrage pravosudnih i policijskih agencija Njemačke, čiji su tužitelji i istražitelji mjesecima radili zajedno s kolegama iz Europske unije na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala.

Na području Bosne i Hercegovine više je desetaka pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ova i slične akcije koje će se realizirati u budućnosti, navedeno je iz bh. Tužiteljstva, sigurno će pomoći u poboljšanju međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine kada je riječ o borbi protiv te vrste kriminala i pružanju pomoći žrtvama.

Izvor: Agencije