Pokrenuta tužba: Austrija protiv novih ruskih reaktora u Mađarskoj

Tužba se odnosi na izgradnju dva nova reaktora snage 1.200 MW u nuklearnoj elektrani Paks kod Budimpešte (EPA)

Austrija je podnijela tužbu na Sudu Evropske unije protiv odluke Brisela da dopusti Mađarskoj izgradnju dva nova reaktora, što će velikim dijelom finansirati Rusija, objavilo je austrijsko Ministarstvo za zaštitu okoliša.

Postupak je pokrenula prethodna vlada jer u Austriji prevladava širok konsenzus kad je riječ o protivljenju nuklearnoj energiji još od referenduma o tom pitanju 1978, prenosi HINA.

Tužba se odnosi na izgradnju dva nova reaktora snage 1.200 MW u nuklearnoj elektrani Paks kod Budimpešte, u vrijednosti 12,5 milijardi eura, što su Mađarska i Rusija dogovorile u januaru 2014. godine. Rusija će projekt finansirati s deset milijardi eura zajma Mađarskoj.

Manjak transparentnosti

Mađarska opozicija kritizirala je manjak transparentnosti u dodjeli tog posla ruskoj kompaniji Rosatom bez javnog konkursa. Okolnosti sklapanja ugovora proglašene su tajnom na rok 30 godina, po odluci mađarskog parlamenta.

Operator centrale MVM izrazio je sumnjičavost u vezi s rentabilnošću novih reaktora, od kojih bi prvi trebao biti pušten u funkciju 2023. godine.

Novi reaktori trebali bi zamijeniti četiri postojeća reaktora koji su izgrađeni 1980-ih i osiguravaju polovinu proizvodnje struje u Mađarskoj.

Brisel nije zabranio projekt, smatrajući da je ruska pomoć “ograničena i primjerena ciljevima”, što Beč osporava.

“Tužba je važan korak protiv nuklearne energije u Evropi i za održive i sigurne načine proizvodnje električne energije”, ističe austrijsko ministarstvo.

Beč je 2015. podnio tužbu protiv subvencija za EPR reaktore koje francuski EDF planira sagraditi u Hinkley Pointu u Britaniji.

Izvor: Agencije